blogging

Hvordan tjene penger på nett: Inntektsrapport for 2019

Eivind Berg 13 min å lese
Hvordan tjene penger på nett: Inntektsrapport for 2019

Nå sitter jeg på fjellet på nøyaktig samme sted som jeg i romjulen for tre år siden fylte inn betalingsinformasjonen hos Squarespace. Jeg skulle bli blogger. Tre år senere er bloggen større enn jeg drømte om og jeg tjener jeg penger på nett.

Motivasjonen til å skrive var tredelt.

 1. Voksenopplæring. Det er generelt for lite kunnskap om personlig økonomi.
 2. Egen læring. Jeg lærer mye av å skrive om temaer jeg i utgangspunktet ikke kunne noe om.
 3. Avkobling fra hverdagen. Jeg bruker tid på noe produktivt fremfor å kaste den bort ved å se på på TV. For meg, i min livsfase, er det å skrive synonymt med frihet.

Det gjelder fortsatt.

Et av innleggene som drar inn mest lesere fra Google til bloggen ble skrevet i juni 2017. I Hvordan tjene penger ved å jobbe hjemmefra skrev jeg om mine erfaringer med å publisere en ebok på Amazon, og jeg kom med en del idéer for hvordan man kan tjene penger på nett.

Det er på tide med en oppfølger. Det har skjedd mye på to og et halvt år, og ingenting er bedre enn å bruke egen blogg som eksempel for hvordan du kan tjene penger på nett.

Inntektsrapport for bloggen i 2019

I år er det første år jeg kan virkelig si at jeg har tjent penger på nett.

2017 var finansielt et dårlig år. Naturligvis. Bloggen var helt ny, trafikken laber, investeringene høye og fokuset var på innhold.

I 2018 begynte jeg å få noen inntekter. Samlet sett gikk bloggen omtrent i null.

I 2019 er bloggen godt i pluss.

Det tar tid å komme til et punkt der pengene kommer fortere enn de går ut. I hvert fall med min strategi med få og lange innlegg.

Jeg bygger merkevare i slow motion. Jeg er ikke spesielt aktiv på sosiale medier. Jeg er i en livsfase der jeg har begrenset med ledig tid. Og jeg ønsker at du skal forvente kvalitet hver gang jeg legger ut noe.

Men hvordan tjener bloggen penger? Jeg har to inntektsstrømmer for øyeblikket.

 1. Affiliateinntekter
 2. Reklame

Hvordan tjene penger på nett med affiliateinntekter

Affiliateinntekter er at jeg får betalt for at du blir kunde gjennom min lenke.

Først og fremst: Tusen takk hvis du har benyttet en av mine lenker. Det setter jeg stor pris på.

Av affiliateinntekter er det Kron og Nordnet som står for mesteparten.

Jeg anbefaler Kron (annonselenke) til nybegynnere. Kron er perfekt for å få en følelse av hvordan markedet fungerer. De har en en god mobilapp, god brukeropplevelse, en nyhetsstrøm som gjør deg litt smartere og det er enkelt å begynne og investere. I tillegg har de Kron Indeks som er veldig billig eksponering mot verdensindeksen.

Jeg anbefaler deretter Nordnet (annonselenke) til mer avanserte som ønsker et stort fondsutvalg, billig kurtasje og god kundeservice. I tillegg liker jeg at de fronter småsparernes sak i media og er generelt sett tilgjengelig hvis det er noe jeg lurer på.

Jeg investerer også begge steder selv.

Dette er en oversikt over affiliateinntektene mine i år.

Som du ser er inntektene variable. Alt fra 2.700 kroner til nesten 10.000 kroner på en måned. Toppene i mai, juni og juli føles som ekstreme og jeg er usikker på om jeg kommer tilbake dit.

På det tidspunktet var fremdeles Kron ganske nytt. Nå er Kron mer en kjent merkevare og da vil affiliateinntektene minke.

Når jeg får betalt per kunde gjør det at jeg er avhengig av at bloggen vokser med nye lesere.

Affiliateinntekter kommer med trafikk, og før jeg nådde 10.000 unike brukere i måneden var det ikke all verden å hente. Med andre ord kan du ikke lage noe for å tjene penger på affiliatemarkedsføring uten å ha innhold som genererer trafikk.

For meg er det flaks at de to stedene jeg personlig investerer hos har et affiliateprogram. Dette øker naturligvis inntektene. Samtidig er dette inntekter som kan forsvinne på dagen.

Men det er moro så lenge det varer.

Jeg prøver ikke å pushe noe som helst, men jeg legger affiliatelinker der det passer seg. Som annonselenkene for Kron og Nordnet over.

For det viktigste jeg har er integriteten som jeg har bygget opp over tre år.

De affiliateprogrammene som gjør det best er refinansiering av lån og forbrukslån. Det er et marked jeg ikke har tenkt til å bevege meg inn i.

Noe av av affiliateinntektene kommer også fra siden for anbefalinger der jeg har anbefaler sider med prissammenligninger. De to som leverer best er Elskling.no (annonselenke) som hjelper deg å bytte til en billigere strømleverandør og Tjenestetorget (annonselenke) som hjelper deg å bytte til billigere forsikring.

Hvordan tjene penger på nett med bloggreklame

Reklame er reklame. De fleste leserne hater det. Det er reklame overalt. I bannere, i videoer som spiller automatisk når en nettside lastes, etter hvert avsnitt i innlegg, i eposter, i sosiale medier, i apper.

Vi drukner i reklame. Det vil jeg ikke ha på min nettside.

Jeg vil at du skal kunne lese et innlegg på bloggen min uten å bli eksponert mot forstyrrende reklame. Er det reklame skal du vite det på forhånd.

Det er tre typer reklame på bloggen min og ingen av dem skal forhindre en god brukeropplevelse.

 1. Annonselenker er reklame.
 2. Sponsede lenker.
 3. Sponset innlegg.

Jeg har takket ja til to sponsede innlegg i løpet av de tre årene. Enormt mange har fått nei.

Reklameinntekter for 2019 er ett sponset innlegg om crowdfunding: Investere i eiendom: Et dypdykk i Kameo. Det innlegget er jeg veldig fornøyd med. Jeg mener det gir masse verdi og det var det innlegget jeg brukte nest mest tid på i hele 2019.

Som oftest er det kortsiktig å takke ja til et sponset innlegg. Det går på integritet. I det lange bildet er ikke noen tusenlapper verdt det hvis det ikke passer merkevaren som bygges.

Jeg har lært at selv reklame må gi verdi for deg som leser. Samtidig mener jeg også at det må være mulig å få igjen en viss betaling for alt arbeidet som legges ned. Balansegangen er vanskelig.

Det er ikke bare å skrive. Med en gang innhold må samkjøres med en tredjepart går tidsbruket i været. Derfor skriver jeg nå reklamebasert innhold på mine premisser.

I tillegg inngår en del sponsede lenker i eldre innlegg til sider som ønsker at eivindberg.no linker til sidene deres.

Totalt er inntektene fordelt slik for 2019:

Hvor mye koster det å drifte en blogg?

Før inntekter kommer utgifter. Jeg bestemte meg tidlig for at hvis jeg skulle lage en god blogg skulle alt det tekniske fungere smertefritt.

Jeg har ikke tid til å kaste bort på dårlige hoster, fikling med Wordpress, sikkerhet, plugins, programmering (selv om det er en del css på denne siden) og krøkkete epostløsninger.

Jeg ville ha det beste og var villig til å betale for det. Jeg har ikke tid til å skrive i editorer jeg hater. Jeg orker ikke forholde meg til dårlige brukergrensesnitt.

Det gjør at jeg bevisst velger noen dyrere løsninger enn nødvendig. For å bruke min budsjetteringsteknikk i innlegget fra fra 0 til 50 prosent sparerate: Må ha og vil ha.

Utgifter til det jeg må ha:

 1. Squarespace (Nettside) ($216 i året).
 2. Domeneshop (Domene) (150 kroner i året).
 3. Fiken (Regnskap) (2700 kroner med næringsoppgave for enkeltpersonforetak). Det ble nødvendig etter å ha passert 50.000 i inntekter i løpet av 12 måneder. Da blir du MVA-pliktig.
 4. Convertkit (Epostmarkedsføring) ($790 i året).

Utgifter til det jeg vil ha:

 1. Gmail for business ($79 i året).
 2. Bear. ($15 i året). Det er en markdown-editor som jeg skriver alle innlegg og nyhetsbrev i.
 3. Consider. ($100 i året). Jeg har lett lenge etter en god epostklient for Gmail som gir meg eposter på gitte tidspunkt hver dag for å sikre at jeg ikke leser bloggrelaterte eposter på jobb. Consider.co er den første og beste jeg har funnet.
 4. Bedriftskort til Sbanken (275 kroner i året).

I tillegg bruker jeg en haug med andre apper for produktivitet, visualiseringer, bildekomprimering, bilderedigering, bilder generelt og automatisering som enten er engangskjøp eller er gratis. Noen kjøpt før jeg begynte å blogge. Andre kjøpt i ettertid.

I sum er den faste kostnaden nå i underkant av 14.500 kroner. Eller en drøy tusenlapp i måneden. Det lever jeg godt med.

Fortjenesten skal naturligvis skattes av, men uansett blir det en grei sum hver måned på en hobby jeg trives med.

Hvordan tjene mer penger på nett i 2020?

Jeg har ikke noe spesielt mål om å tjene mer penger på nett neste år, men for dette innleggets skyld kan jeg leke med tanken om hva jeg vil gjøre for å øke inntektene.

Generelt sett vil si at å tjene penger på innhold er dritvanskelig. Det krever hardt arbeid over lang tid. Men mulighetene er mange. Jeg ser sju måter jeg kan tjene mer penger på neste år.

1. Tjene mer penger på affiliateinntekter

Jeg kan fortsette og vokse på affiliateinntekter, men dette er skjørt og inntektene kan forsvinne på dagen. Det kommer med trafikk og øker jeg trafikken til neste år er det lov å håpe om at inntektene også øker.

I år har trafikken økt en del gjennom mediaeksponering i Dine Penger, VG, lokalaviser gjennom NTB, podcaster som Pengepodden og Pengerådet. I tillegg ble et innlegg snappet opp og delt av Google News.

For å øke trafikken må bloggen deles. Jeg klarer ikke å nå ut i alle kanaler til enhver tid der temaene jeg skriver om diskuteres. Skal jeg bruke tid på det får jeg ikke tid til å skrive.

Heldigvis har bloggen blitt delt mye i 2019. Det setter jeg pris på. Jeg legger selv grunnlaget gjennom å skrive noe som er nyttig, og heldigvis har jeg mange følgere som også sprer det gode ord på Facebook, Twitter og i sosiale lag. Så takk for det til deg som deler.

Bloggere om personlig økonomi har noen utfordringer som andre bloggere (for eksempel mote- og livsstilsbloggere) ikke har.

 1. Det er lite jeg kan markedsføre som ikke går på akkord med egen integritet.
 2. Personlig økonomi handler om å endre vaner. Sparetips tar du til deg én gang. Motetips er kontinuerlig. En investeringskonto åpner du én gang. Det er umulig å tjene mye per person i denne nisjen på affiliateinntekter.

2. Tjene mer penger gjennom reklame

Her er mulighetene mange.

 • Tradisjonelle bannerreklamer
 • Flere sponsede lenker
 • Flere sponsede innlegg.

Jeg liker ikke bannerreklamer. Det kommer ikke til å skje. Det er lite arbeid og liten gevinst. Hvorfor skal jeg ha et banner som jeg kanskje får en krone for at du trykker på for at du skal forsvinne fra bloggen? Når du har funnet bloggen vil jeg at du skal bli værende så lenge som mulig!

Sponsede lenker i gamle innlegg kommer jeg fortsatt til å tillate. Det er godt betalt for tiden det tar å legge de inn. I tillegg har det lite å si for leserne.

Jeg er åpen for sponsede innlegg så lenge jeg mener det passer på bloggen. Men da er kravet at jeg skal skrive det selv. Det tar tid og er sjelden lystbetont. Innlegget om Kameo var lystbetont og derfor ble det også bra. Her tipper jeg det maksimalt blir ett innlegg i løpet av 2020. Sannsynligvis ingen.

3. Tjene penger på sponsing

Jeg har et nyhetsbrev som når ut til tusener med en "open rate" på rundt 70 prosent. Det er bra.

Jeg elsker nyhetsbrev og jeg har stor glede av å følge med på nyhetsbrev fra andre bloggere. Å utvikle nyhetsbrevet til å bli like bra som de jeg leser flittig er noe jeg tenker på.

Da vil det også være naturlig å selge reklameplass i nyhetsbrevet.

Men det skal være riktig sponsor til riktig tid for riktig publikum.

4. Tjene penger på egne produkter og tjenester

Det er her pengene er hvis man skal leve av å tjene penger på nett. Det har jeg ingen ambisjon om, men det er verdt å diskutere egne produkter og tjenester likevel.

Nå gir jeg vekk alt innhold gratis. Det er mange som får veldig mye igjen for mine råd. Derfor vokser også bloggen godt fordi. Den gir mye, og det koster ingenting.

Det er fire måter jeg ser som muligheter å tjene penger på nett gjennom å selge egne produkter og tjenester:

 1. Premium content (betalingsmur): Enkelte innlegg går kun til de som betaler for det og betalingen skjer månedlig. Som VG+.
 2. Online kurs: Engangsbetaling for et premium kurs som går langt utover det Investering for nybegynnere gjør. Alternativt et kurs om sparing.
 3. Premium newsletter: Nyhetsbrev man betaler for per måned. Dette er en egen, og etterhvert svært populær, nisje. Det er normalt å gjøre gjennom sider som Substack og Revue.
 4. Rådgivning som konsulent: Jeg har vært IT-konsulent i hele karrieren (frem til desember da jeg byttet jobb). Er det noe jeg kan så er det å gi råd. Dette ville vært det enkleste, men det er uaktuelt fordi det ikke skalerer.

Mulighetene er mange, men det er flere grunner til at jeg ikke har gjort noe ut av egne produkter og tjenester til nå.

 1. Det kommer til å ta mye tid å lage et produkt jeg ville vært fornøyd med og som vil være så godt at jeg kan ta betalt for.
 2. Med en gang jeg slipper et betalt produkt kommer jeg inn i en fase der jeg er kundeservice, support og forvalter. Da er jeg mindre fri til å gjøre hva jeg vil, når jeg vil.
 3. Timingen og innholdet må være riktig. Det har det ikke vært til nå. Jeg ønsker å nå ut til et bredere publikum.
 4. Det tekniske er faktisk ikke så trivielt med Squarespace. Det må en del tredjepartsløsninger til. Ingenting er så lett å kopiere og videresende som digitalt materiale, men her har jeg flere mulige løsninger.

Oppdatering 01.11.2021: I 2021 gikk jeg faktisk for punkt fire. Jeg oppdaterte nettsiden og lanserte medlemskap med betalingsmur for 50 kroner per måned. Det fungerte veldig bra, men jeg valgte å avslutte det etter et halvt år. For å lese mer om hvordan det gikk og hvorfor jeg sluttet kan du lese denne twitter-tråden:

5. Tjene penger på donasjoner

Kjøp meg en kaffe-type ting. Patreon. Paypal-donasjoner. Det kan godt hende jeg hadde fått noen kroner av det, men dette vurderer jeg ikke seriøst. Det føles litt som tigging. Spesielt når bloggen betaler seg selv.

6. Tjene penger på betalte foredrag

Jeg har holdt foredrag hos både Tekna Ung (om pensjonssparing) og på Fondssdagen 2019 (om hvordan fondssparing er for oss utenfor bransjen).

Begge gikk strålende.

Å holde et foredrag er ekstremt tidkrevende fordi det er så mye arbeid som går med på å lage et godt foredrag. Men det er også veldig lukrativt hvis du får foten innenfor døra.

7. Tjene penger på å skrive bok eller ebok

En bok, eller en betalt ebok, er en siste mulighet. Jeg fikk kokeboka til Fattig Student til jul (jeg har også interesse av å spare litt på mat). Den ser råbra ut, og jeg skjønner at den er en suksess.

Lise i Pengesnakk kommer i disse dager ut med sin bok om hvordan du sparer deg lykkelig.

Med tanke på hvor mye arbeid det var å skrive, og spesielt redigere, min 70-siders bok om produktivitet som jeg la ut på Amazon er jeg ikke veldig fristet.

Det viktigste måltallet for meg er ikke penger

Det er en statistikk som er viktigere for meg enn penger: Størrelsen på epostlisten. Det er den jeg følger med på. Det er der jeg måler fremgang.

Epostlisten er også den viktigste faktoren, foruten innholdet, som muliggjør fremtidig inntjening på bloggen.

Penger gjennom affiliates kan forsvinne. Facebook-grupper kan forsvinne. Twitterfølgere er ikke verdt mye. Instagramfølgere har du ikke kontroll på. Youtube-kontoer kan bli stengt. Følgere på sosiale media kan forsvinne på dagen.

Jeg har ikke satset på sosiale media fordi jeg vil bygge, og ha kontroll på, min egen følgerskare.

Epostlisten er min. Og bare min. Blir du med på den har vi en avtale om at jeg kan nå deg. Det er en tillitserklæring mellom meg og deg. Helt til dagen du velger å melde deg av. Og da er det no hard feelings siden jeg ikke ønsker å sende eposter til personer som ikke ønsker høre fra meg.

Mitt innhold skal uansett ikke passe for alle.

Antall måneder det tar per 500 subscriber

Dette er sinnsykt gøy synes jeg. Innimellom her er det også flere runder av sletting av subscribers som ikke åpner epostene mine fordi jeg vil kun sende mail til de som ønsker å høre fra meg.

Mitt hårete mål for bloggen er femsifret antall subscribers på epostlisten.

Med denne farten er det ikke umulig at det skjer i løpet av 2020, men det er neppe veldig realistisk.

Eposter samler jeg på flere måter:

 1. Gjennom Investering for nybegynnere som snart 2.000 personer har vært gjennom.
 2. Gjennom gratis budsjett i Google Sheets (som kan lastes ned til Excel).
 3. Gjennom såkalte “content upgrades” som er tillegg til et innlegg som du kan motta ved å gi meg eposten din.
 4. Gjennom forms som du ser nederst i dette innlegget for innlegg (de aller fleste) der jeg ikke har noe ekstra å tilby.

Her er en oversikt fra ConvertKit hvor mange som melder seg på et eller annet på bloggen. Hver blåfarge i en stolpe indikerer en ulik form for signup.

En stor epostliste er en validering av at det jeg gjør er riktig. I tillegg genererer det mer trafikk til bloggen fordi jeg sender ut eposter når jeg legger ut nye innlegg. Foruten epostlisten følger jeg statistikk på nyhetsbrevet tett for å se hvor mange som åpner og hvor mange som klikker på innlegget. Det gir en pekepinn på hvilket innhold som er populært.

Her er statistikken fra et innlegg i november.

For epostlisten begynte jeg med Mailchimp (takket være all podcastreklamen i alle amerikanske podcaster), men jeg endret raskt til ConvertKit (annonselenke) etter å ha gjort litt research.

Hvorfor bruke Convertkit fremfor Mailchimp?

ConvertKit er dyrere enn Mailchimp is starten, men mye enklere å bruke. Det er den største utgiften til bloggen, men det gir meg mye igjen.

Mulighet for epostkurs: Investering for nybegynnere er den største grunnen til at epostlisten har vokst. Convertkit håndterer utsending av eposter i sekvenser uten problemer. Her kan jeg enkelt styre tidspunktet for når hver skal sendes.

Under vises hvordan Investering for nybegynnere er lagt opp i ConvertKit.

Automatisering i ConvertKit: Hvis du trykker en link i en epost kan det hende at du blir tagget som at du er interessert i for eksempel investering. Med en gang jeg får en ny subscriber (som ikke er del av Investering for nybegyennere) sender ConvertKit ut en epost som forteller litt om meg, om bloggen og hva du kan forvente av meg. I eposten er det fire lenker der jeg oppfordrer til å klikke på en av de (f.eks om du er interessert i investering).

Nylig har jeg lagt til en automatisering som sender en ny epost om de beste innleggene om investering og en oppfordring til å ta investering for nybegynnere dersom du klikker på linken om investering i første epost.

Det gjøres gjennom tagging og automatisering i ConvertKit

Dette er såkalte “funnels” hvor jeg forsøker å guide en ny subscriber mot det innholdet jeg ønsker. Som er Investering for nybegynnere siden jeg mener det er veldig, veldig bra.

I tillegg har det også noen affiliatelenker til Kron og Nordnet som gjør at det kan kaste av seg litt også.

Content upgrades i ConvertKit: Foruten Investering for nybegynnere er det en oppgradering av innholdet i Hvordan velge riktig indeksfond som har gitt meg flest subscribers. Og Convertkit sender innhold automatisk når du legger inn eposten hvis jeg har lagt ved en oppgradering.

Har du en blogg eller et selskap som du ønsker skal vokse og du har behov for å sende ut eposter (spesielt i sekvens) anbefaler jeg ConvertKit (annonselenke) på det sterkeste.

Konklusjon

Tre år etter er jeg veldig fornøyd med hvor bloggen er. Jeg tok en tidlig avgjørelse om å bruke mitt eget navn. Det har jeg aldri angret på.

Jeg har tro på å bygge egen merkevare. Det begynner å kaste av seg og hvem vet hvor det ender. Kanskje går det oppover herfra. Men det krever at jeg leverer samme kvalitet gang etter gang.

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.