blogging

Det beste fra 2018

Eivind Berg 6 min å lese
Det beste fra 2018

Selv om 2018 ikke endte opp som et godt år for aksjemarkedet har det vært mye godt finansrelatert innhold. Dette er en samling av det som for meg var det beste av TV-serier, podcaster, artikler, blogger, twitter-tråder og investeringsrapporter fra året som gikk.

I tillegg hva var det beste globale indeksfondet og det beste norske aktive aksjefond, og hvorfor er det relevant?

Den beste bloggen

Hvis du ikke kan forklare noe på en enkel måte har du ikke forstått det. Ben Carlson forstår finans, og han skriver på en måte som gjør det enkelt å forstå.

Han begynte å skrive i 2013, men jeg oppdaget ikke A Wealth of Common Sense før i år.  Innleggene kommer på løpende bånd som gjør at de ofte er dagsaktuelle. Som for eksempel innlegget på lille julaften om historisk avkastning etter råtne kvartaler.

Rent innholdsmessig, kvantitativt kombinert med kvalitativt, i løpet av et år er A Wealth of Common Sense favoritten.

Men han skriver sjelden like episke artikler som Morgan Housel.

Den beste artikkelen

Av og til dukker det opp artikler som er lange, gjennomtenkte, full av historie og sannheter. Artikler som du kan lese ti ganger og likevel lære noe nytt hver gang.

The Psychology of Money er for meg årets beste artikkel. Den beskriver 20 feil, årsaker til forutinntatthet og dårlige beslutninger som Morgan Housel stadig ser når det gjelder penger.

Det meste han skriver hos Collaborative Fund er veldig bra, men skal du lese én ting i år bør det være The Psychology of Money.

Den beste rapporten om investering

Å velge hvilke aksjefond du skal kjøpe er ikke lett. En av de første tingene jeg gjorde var å velge aksjefond basert på kule navn. Når du ikke vet hva du skal se etter er det ikke enkelt. Og porteføljeallokering er enda vanskeligere. Hvor mye skal du ha mot Norge? Skal du ha europeiske fond? Hva med fremvoksende markeder? Eller globale?

Forbrukerrådet ønsker å svare på det. I rapporten Velge aktive aksjefond eller indeksfond – 20 års analyse, som er skrevet av Geir Ormseth, legges det frem tall du bør se på før du velger hvilke aksjefond du skal satse på.

Ni av ti globale fond slår ikke referanseindeksen, og gjennomsnittlig leverer de 0,89 prosent lavere avkastning enn referanseindeksen.

Seks av ti norske fond slår referanseindeksen, og gjennomsnittlig leverer de 0,86 prosent høyere avkastning enn referanseindeksen.

Konklusjonen er:

  • Hovedvekten av porteføljen bør være i globale billige indeksfond.
  • For norske aksjefond kan det lønne seg å velge aktiv forvaltning, men kostnaden bør vektlegges mer enn historisk avkastning.

Så hvilke fond var best i 2018?

Det beste globale indeksfondet

Når jeg ser på hvordan indeksfond har gjort det er det to ting jeg er interessert i:

  1. Hvordan ligger de an i forhold til de andre indeksfondene i samme kategori?
  2. Hvordan rangerer de i forhold til de aktive fondene samt referanseindeksen?

Av normale globale indeksfond (ikke ETF’er) som er populære blant nordmenn er det DNB Global Indeks som har gjort det best med -3,01 prosent avkastning. KLPs AksjeGlobal Indeks V følger tett etter med -3,13 prosent avkastning. Globale indeksfond som inkluderer fremvoksende markeder har gjort det litt svakere som (KLP AksjeVerden Indeks med -4,0 prosent). Det har ikke vært et godt år for valutasikring. KLP AksjeGlobal Indeks IV A leverte -9,5 prosent avkastning noe som gjenspeiler at MSCI World i dollar er ned over 11 prosent i år.

Det skiller generelt ganske lite på de globale indeksfondene foruten valutasikring, men på aktive fond er det stor spredning.

Det beste globale fondet i fondslisten til Nordnet har en avkastning på -0,08 prosent. Seks fond har gjort det bedre enn DNB Global Indeks, mens 56 har gjort det dårligere. 11 norske aktive fond har levert under -10 prosent avkastning, og aller dårligst er SKAGEN Insight A med -24,3 prosent avkastning og FIRST Global Fokus med -24,7 prosent.

Årets resultater understøtter rapporten til Forbrukerrådet. Relativt sett har det vært et godt år for globale indeksfond.

Det beste norske aksjefondet

SEB Norway Focus Fund C NOK er det beste norske aksjefondet på fondslisten til Nordnet med en avkastning på 4,03 prosent.

For meg er det litt interessant siden jeg i oktober i fjor skrev innlegget Fondssparing - indeksfond eller aktivt forvaltet aksjefond der jeg pekte ut akkurat dette fondet som det mest aktuelle aktive fondet for meg basert på mine kriterier.

Jeg tar også med det nest beste fondet. Forte Trønder leverte 2,56 prosent avkastning. Det er interessant fordi Forte Trønder var det dårligste fondet i 2017, men det klart beste fondet i 2016 (med over 50 prosent avkastning). Forte Trønder kan virke som et perfekt eksempel på at du skal kjøpe gårsdagens taper fremfor gårsdagens vinner.

Hovedindeksen har gitt -1,84 prosent avkastning noe kun ti av 67 aktive fond på Morningstars liste maktet å slå.

Skal du satse på Forte Trønder eller SEB Focus Fund Norway?

I andre del av Geir Ormseths rapport, Analyse av aksjefond, flaks eller dyktighet, har han sett på de beste aktive fondene i Norge, og konklusjonen om de klarer å gjenskape suksessen året etter er uklar.

De 25 prosent beste Norge-fondene gir litt lavere avkastning enn gjennomsnittsfondet i påfølgende måleperiode. I etterpåklokskapens lys, kan vi si at forbrukerne ville være mest tjent med å velge blant de 25 prosent av fondene som presterer svakest! Forbrukerrådet tør imidlertid ikke konkludere med at forbrukerne er mest tjent med å velge norske aktive fond med svakest prestasjoner.

Det blir uansett spennende å følge med på begge disse fondene i 2019.

Det beste nye bekjentskapet investeringsmessig

Det skjer mye spennende i norsk fintech. Det er mange alternativer innenfor folkefinansiering (selv om Finanstilsynet foreslår innskjerping). Payr og Spiff er i stadig utvikling, og Sbanken har nylig gitt muligheten til å samle kontoer fra flere banker på kontoen i Sbanken.

Men det mest spennende for meg er Kron (annonselenke). De lanserte sent i 2017, men  dukket ikke opp på radaren min før i år.

Jeg har kun brukt to plattformer for investering siden jeg begynte å investere for drøyt ti år siden. Sbanken og Nordnet har dekket alle behov til nå.

I 2018 tok jeg i bruk Kron som den tredje.

Hvorfor? Jeg mener de dekker et hull i markedet der fokuset er å gjøre investering enklere med en god brukeropplevelse, glimrende mobilapp, og persontilpasset og begrenset mengde temavalg som bestemmer underliggende aksjefond.

For meg er Kron idéelt for dem som ikke ønsker eller har kunnskap til å sette seg inn i et enormt fondsutvalg, og Kron Indeks er i tillegg billigere enn de andre norske indeksfondene med eksponering mot fremvoksende markeder.

Jeg gjorde en test av tre spareroboter i oktober og Kron var den beste. Dine Penger fulgte opp med tilsvarende test i desember og kom til samme konklusjon.

Den beste Twitter-tråden

Jeg oppdaget Naval Ravikant gjennom en vanvittig god episode på The Knowledge Project. Han var en fryd å høre på, og det beste jeg har lest på Twitter i år er How to get rich (without getting lucky). Les den selv om målet ditt ikke er å bli rik.

Den beste TV-serien

Litt underholdning: Dirty Money (Netflix) er en dokumentarserie i seks deler med seks forskjellige historier om korrupsjon i næringslivet.

Første episode tar grundig for seg utslippsskandalen i Volkswagen,og hvordan tyskerne lurte hele USA med slagordet “ren diesel” mens i de praksis bare hadde funnet en måte å lure testene på.

Amerikanske forbrukslån er tema i den andre episoden. De såkalte “payday”-lånene får norske forbrukslånsbanker til å fremstå som engler.

“Drug short” handler om den farmasibransjen som til stadighet krever høyere priser for medisiner i USA. Valeant var et av selskapene, men de vokste så raskt at noen shortselgere skjønte at noe var alvorlig galt med selskapet.

Den fjerde episoden vil få deg til å tenke på hvitvaskingsskandalen i Danske Bank. I tillegg er det en episode om Donald Trump, og en om mafialignende tilstander i lønnesirupindustrien i Canada.

Av andre finansrelaterte TV-serier var tredje sesong av Billions  en favoritt i året som gikk.

Den beste stedet å ha pensjonskapitalbevis

Min aller første artikkel var Få hundretusener i økt pensjon på fem minutter. Den handler om å flytte pensjonskapitalbevis vekk fra leverandøren til din forrige arbeidsgiver.

Det tar ikke lang tid (bortsett fra flytteprosessen i kalendertid) å flytte pensjonskapitalbevis, og det er store summer å spare på det.

Høsten 2017 lanserte Nordnet muligheten for pensjonskapitalbevis, og Nordnet er fremdeles det beste stedet å ha pensjonskapitalbevis.

  • Hos Nordnet kan du velge og vrake i fond.
  • De har ingen unødvendige administrasjonsgebyrer som hos tradisjonelle tilbydere spiser opp små pensjonskaptalbevis.
  • Du får den laveste kostnaden på porteføljen gitt at du velger de rimeligste indeksfondene.

Men blir du fristet av dyre fond bør du heller velge KLP for å styre unna galopperende kostnader.

Den beste podcasten

Her er konkurransen hard. Nye podcaster dukker opp hele tiden, men favorittene er fremdeles de gamle traverne Pengepodden og  Pengerådet.

Jeg ønsker å gi litt ekstra velfortjent skryt til Pengerådet siden jeg ser på denne bloggen som min egen lille versjon av Pengerådet.

Målet er å lære om nye temaer og forklare dem på en god måte for folk flest. Det gjør Pengerådet.

Episoder som Dette må du vite om Gjeldsregisteret er gull verdt for å lære om særegne ting som man ikke har lyst til å lese seg opp på selv. Visste du at en bieffekt av gjeldsregisteret kan være at det kan telle negativt at du har mange kredittkort med innvilget kredittramme dersom du skal søke lån?

Det beste innlegget mitt i 2018

Jeg er mest fornøyd med innlegg som er et resultat av erfaringer som er gjort over flere år, og der jeg endelig får ned tankene på papiret. For 2018 var Hvorfor jeg solgte alle enkeltaksjer det beste eksempelet.

Innlegget ble også diskutert i Pengepodden (spol til 44:59).

Oppsummering

Jeg mangler beste bok. Og det er rett og slett fordi jeg ikke har lest noen finansrelaterte bøker fra 2018 som er verdt å nevne. Kanskje du har en å anbefale?

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.