En god økonomi er enklere når du bruker riktig bank for investeringer og lån, ikke betaler for mye for dagligdagse tjenester, utnytter kredittkort for å få cashback og gjerne budsjetterer for å holde oversikten.

På denne siden har jeg listet opp noen tjenester jeg bruker eller anbefaler.

Noen av linkene her er affiliatelinker. Det vil si at hvis du kjøper, eller blir kunde, får jeg en provisjon. Denne provisjonen gjør at bloggen er tilnærmet reklamefri og utgjør ingen ekstra kostnad for deg.


Investering

Kron

Der andre banker gir deg formidlingsgebyrer og plattformavgifter for å kjøpe indeksfond gir Kron deg globale indeksfond til samme lave pris som vi alle er vant til. Nå har Kron åpnet et nytt fondsmarked med 500 fond og er du utelukkende fondssparer bør Kron være det naturlige valget. I tillegg til lave priser får du en god brukeropplevelse, det er raskt å komme i gang og mobilappen deres er blant de beste på markedet.

Les testen min av Kron her: Hvem er best? Spareroboten til Kron, Nordnet eller Sbanken?

Nordnet

Jeg har brukt Nordnet i mange år fordi de har det beste fondsutvalget, billig kurtasje, god kundeservice og en god brukeropplevelse. I tillegg har de Pengepodden, Shareville, er tilgjengelige i sosiale medier og snakker småsparernes saker i media.

Krypto hos Firi

Jeg ønsker å ha noe krypto i tilfelle det eksploderer på oppsiden og jeg mener sjansen er større enn noensinne nå på grunn av korona og uendelig pengetrykking. Nå finnes det også store norske børser å handle kryptovaluta hos. Den største er Firi og registrerer du deg hos Firi kan du få opp til 200 kroner i bonus i kryptovaluta (40 kroner i bitcoin ved registrering, resten basert på handlinger som innskudd, kjøp og lignende). For full transparens mottar jeg 100 kroner i bitcoin hvis du bruker lenken under.

Crowdfunding med Kameo

Kameo lar deg investere i bedrifts- og eiendomslån med sikkerhet. Som investor får du muligheten til å bidra til vekst og jobbskaping, samtidig som du går en forventet avkastning på 5-15 prosent. Jeg har selv brukt Kameo med hell, men samtidig har jeg ikke penger hos noen crowdfundingplattform nå. Hvis du er interessert i et dypdykk i Kameo har jeg skrevet det her.

Utleiebolig

10 MILL, 10 ÅR! Jeg kan lite om utleie, men jeg vet at mange av mine lesere er interesserte. Paret som går under pseudonymet Hobbyinvestor kunne også ingenting om utleie i 2014. Seks år senere har de 700.000 i leieinntekter. De leier ut fire enheter og har en portefølje verdt 18 millioner kroner. Denne boka gir deg oppskriften.


Banker

Det er mye penger å spare på boliglån. Spesielt hvis du ikke er gullkunde.

Bulder Bank

Endelig en bank som justerer boliglånsrenten ned automatisk når du betaler inn lånet ditt og ikke bare opp. Endelig en bank som ikke behandler kunder forskjellig basert på hvor mye de har i inntekt. Endelig en bank som designer en skikkelig god mobilapp. Det er mye å like ved Bulder Bank, men det er boliglånet du bør flytte dit for. Siden Bulder Bank er eid av Sparebanken Vest får du også utbytte fra Sparebanken Vest direkte på Bulder Bank-kontoen som kan utgjøre opp mot 0,1 prosent lavere rente i året enn oppgitt. Bulder er et friskt pust og hvis du flytter boliglånet ditt dit via lenken under får vi begge 500 kroner.

Nybygger.no

Vi har boliglånet hos nybygger.no som eies av Sparebanken Øst. Ikke fordi vi synes det er en bedre bank enn Bulder Bank, men på rammelån er de billigst.


Tjenester for å spare penger

Ikke betal for mye hvis du ikke må.

Lunar

Bank skal ikke være vanskelig. Lunar er en gratis banking-app som gjør økonomi lettfattelig med full oversikt over egne utgifter, budsjett-verktøy og sparemål.

Finansportalen

Finansportalen er en fantastisk tjeneste. Det er en egen avdeling av Forbrukerrådet med en mengde forskjellige prissammenligninger om alt fra boliglån, billån, aksjefond og pensjonssparing.

Elskling.no

Elskling.no sammenligner prisen fra alle strømleverandører i Norge for deg. Bytt strømavtale enkelt og kostnadsfritt slik at du kan bruke mer penger på det som faktisk betyr noe.

Tjenestetorget

700.000 privatpersoner har innhentet tilbud på produkter og tjenester via Tjenestetorget. Via Tjenestetorget kan du få gratis og uforpliktende tilbud som kan spare deg for mye penger på en rekke ulike tjenester.


Kort

Cashbacks på kredittkort er gratis penger hvis du betaler ned hele gjelden hver måned og ikke øker forbruket fordi du har cashback. Jeg vil aldri anbefale kredittkort hvis du bruker det som en bufferkonto og ikke har penger i bakhånd for uforutsette utgifter. Klarer du å håndtere forbruket er dette noe av det beste på markedet.

Komplett Bank

Det perfekte kortet for internetthandel. Jeg handler mest på internett og derfor er dette mitt favorittkredittkort. En prosent på alle kjøp. To prosent på internett og fire prosent på Komplett.no.

Eksempel ved utsatt betaling:
Effektiv rente 24,20%, 15.000 kr o/12mnd. Totalt 16.837 kr.

Revolut

Revolut er en no-brainer for reising på grunn av kostnadsfrie kontantuttak i utlandet og ingen valutagebyr tilbyr Revolut. Etterhvert blir det også mulig med gratis kurtasje for aksjehandel i aksjer og ETF’er. Alt du trenger er et gratis Revolut-kort.


Tjenester jeg elsker

Budsjettering er for prioritering. Dette er tjenester jeg elsker og bruker selv om det kan oppfattes som luksus.

Kaffebox

Jeg er en kaffenerd. Jeg håndbrygger egen kaffe og bønnene får jeg i posten hver måned via Kaffebox. Hver måned sender de ut nye bønner fra kaffebrennerier rundt omkring i Skandinavia.

Kokkeløren

Vi har brukt Kokkeløren ukentlig siden høsten 2016. Det gjør hverdagen enklere samtidig som at vi spiser kvalitetsmiddager tre hverdager i uken. Kokkeløren leverer (kun i Oslo, Akershus og Bergen) en matkasse med gode, økologiske råvarer fra småskalaprodusenter med gjennomtenkte oppskrifter. Alt som tar tid er gjort for deg. Les også min anbefaling av Kokkeløren her: 12 grunner til å ha matkasse og hvilken jeg anbefaler.


Produkter


Nomatic

Dette er en lommebok du blir glad i. Designmessig er Nomatic genial. Min veier 63 gram med fem kort og i bruk er den fenomenal. Hvis du sjelden har kontanter og bruker maks seks kort så er det ingen grunn til å ikke kjøpe en Nomatic lommebok.

YNAB

Å benytte You Need A Budget har vært en av de avgjørelsene om min personlige økonomi som har gitt meg størst gevinst. Spareraten gikk i taket samtidig som at budsjettering muliggjør økonomisk prioritering.