investering

Tidenes mest uheldige investor

Eivind Berg 5 min å lese
Tidenes mest uheldige investor

Du hører at du skal investere på børsen. Det er penger å tjene. Avisoverskriftene roper mot deg. Det er det smarteste å gjøre med sparepengene. Hvorfor er det det? Historien om tidenes mest uheldige investor bør overbevise deg.

Spar til pensjon. Spar til bolig. Spar til barnebarna.

Men, du vegrer deg. Det er risikabelt. Noen sier det er dyrt priset, hva nå enn det betyr. Andre minner om at det er nok av risikoer. Risikoene er politiske og finansielle. Kina. Hellas. Populismen. Oljen. Noe kommer til å smelle. Før eller siden må det jo det.

Hvis børsen faller er det første du ser krigsoverskriftene i avisene. Hvis den stiger er det som oftest stille.

Så du lar være.

Ekspertene roper KJØP den ene dagen. Uken etterpå er de ute i avisen og roper SELG.

Hvordan kan man stole på slike folk?

Da er det tryggere å sette pengene i banken.

Du husker godt finanskrisen fra 2007. Dommedagsoverskriftene. Kanskje til og med tilbake til dot.com-kræsjet. En kamerat var fullinvestert i Opticom. Eller du satset på børsen en gang og tapte pengene dine.

Nei, børsen er bare å holde seg unna.

Men, det er en mann som har vært på børsen siden hovedindeksen på Oslo Børs åpnet i 1996.

Historien om han kan kanskje få deg til å endre mening.

10.000 kroner hadde han spart opp og satte alt inn på Oslo Børs ved åpning i 1996. Det han ikke visste i 1996 var at han kom til å gå inn i historien som den mest uheldige investoren på Oslo Børs noensinne.

Det han visste var at han hadde nerver av stål.

I tillegg til det initielle beløpet på 10.000 kroner sparte han 1.000 kroner i måneden. Han investerte ikke dette hver måned, men ville se hvordan børsen utviklet seg før han investerte mer.

Oppgang fra start

Hovedindeksen startet på 100 29. desember 1995. Etter åpning gikk det bare en vei. Oppover. Frem til 6. mai 1998 hadde han fått en avkastning på over 98 prosent!

De 10.000 kronene var blitt til 19.861 kroner på to og et halvt år. I mellomtiden hadde han spart i 1.000 kroner i måneden i 30 måneder. Trygg nok på at oppgangen skulle fortsatte satte han inn 30.000 kroner 6. mai 1998.

Første nedtur

Den 8. oktober samme år var nesten halvparten forduftet. Bare denne dagen gikk børsen ned 6,93 prosent! En rekord som fremdeles står. Børsen hadde kollapset og gikk ned over 49 prosent på fem korte måneder. Asiakrisen hadde truffet Norge. De asiatiske tigrene falt og valutamarkedet knakk sammen med dem.

“Sell in May and stay away” har aldri passet bedre. Men, vår mann solgte ikke til tross for at følelsen av å se pengene bli halvert er mye verre sammenlignet med gleden du får av å se de doble.

Over to år gikk det før han ble komfortabel nok til å sette penger på børsen igjen.

I mellomtiden hadde han spart nye 30.000 kroner siden han kjøpte i mai 1998. De 30.000 kroner satte han på børsen den 6. november 2000.

Andre nedtur

Dessverre skulle det vise seg at han kjøpte nok en gang på toppen på 219,99. Det gikk nedover. Først litt i berg og dalbane. Børsen var nede i 134 i 2001 før den gikk opp til 180 i 2002, men det bunnet ikke ut før 25. februar 2003. Børsen var på 98,57 og vår mann hadde tapt 55 prosent av pengene fra toppen.

Han ble et av mange ofre for dot.com-kræsjet. Internettboblen sprakk og børsene kollapset.

Tredje nedtur

Third time lucky tenkte han. Neste gang skulle han ikke treffe toppen. 1.000 kroner hver måned ble satt av og siden kjøpet 6. november 2000 hadde han spart opp i 58 måneder før han fikk motet igjen og satte alt på børsen 29. september 2005.

Alle piler pekte oppover. Børsen var igjen på sitt høyeste punkt. 328,60. Under en måned senere, 19. oktober hadde den gått ned drøyt 15 prosent. Ikke så ille som de foregående kjøpene, men nok til å holde seg unna børsen en liten periode til.

Fjerde nedtur

Deretter ble 8.000 kroner satt inn 5. mai 2006 da børsen nådde en ny topp på 423,6 før den på en måned senere falt nærmere 20 prosent.

Femte nedtur

I juli 2007 gjorde han sitt siste kjøp på en stund. 14.000 kroner hadde han spart opp da han kjøpte 19. juli. Børsen hadde passert den magiske 500-grensen og stod nå i 524,36.

Så smalt det. Skikkelig. Finanskrisen i USA raderte verdiene på børsene i hele verden. Banker gikk overende. Formuer lagt i grus.

64 prosent var tapet for vår mann da børsen traff sitt laveste punkt 21. november 2008. På litt over ett år var alt han hadde spart opp siden 1995 blitt 64 prosent mindre verdt.

Han var rystet.

Men, med nerver av stål solgte han ikke. Dessverre kjøpte han heller ikke. Han sparte den samme summen fremdeles. 1.000 kroner i måneden. En fast sparing i sju år som han ikke rørte før han bestemte seg for å investere igjen i juni 2014.

Sjette nedtur

Hovedindeksen sto i 630,89. Godt over nivået fra toppen før finanskrisen. Han hadde spart opp 83.000 kroner som han bestemte seg for å dytte rett inn på Oslo Børs på denne sommerdagen.

Fire måneder senere var drøyt 15 prosent forduftet. Igjen tok han en pause. Denne gang til juli 2015. Denne gang på 650,91 og 13.000 kroner var på vei inn i nye aksjer.

Sjuende nedtur

I januar 2016 begynte verden å bekymre seg over Kina igjen. Børsen stupte. 20 prosent av verdiene forduftet.

De siste 18.000 kronene ble kjøpt siste handledag i 2016. 683,87.

Norges mest uheldige investor hadde nå handlet åtte ganger etter det første kjøpet i 1995. Det ble sju nedturer.

Alle gangene traff han toppen. Hver eneste gang gikk det rett ned etter at han kjøpte.

Formuen minket med 15 til 64 prosent etter hvert kjøp.

Men, viktigst av alt. Han solgte aldri.

Han investerte totalt 262.000 kroner. Da vi gikk inn i 2017 var verdien 531.558 kroner.

Det er en avkastning på 92 prosent på 20 år. Annualisert er avkastningen lav 3,43 prosent.

3,43 prosent er vel ikke noe særlig?

Hadde han satt pengene i banken hadde han hatt nesten 200.000 kroner mindre. 343.413 kroner, eller omtrent to tredjedeler av aksjemarkedet.

Avkastning hvis pengene hadde stått i banken med rentestatistikk hentet fra Norges Bank og SSB

Tenk litt på det et lite øyeblikk. Her har vi en mann som har hatt tidenes uflaks (samtidig som at han har vært ekstremt irrasjonell). Han kunne umulig gjort det verre om han hadde prøvd.

Hver eneste gang han har handlet har han tapt store summer. Men, siden han aldri har solgt har han likevel tjent betydelig mer enn alternativet.

Fordi børsene stiger alltid igjen.

Derfor skal du investere på børsen.

Hovedindeksen siden oppstart med tidspunktet for handlene til vår investor

Helt til slutt

Det er et par forbehold jeg må nevne. Naturligvis er dette ren fiksjon, og ingen vil finne på å ha et så irrasjonelt handlingsmønster. Av andre ting:

  • Jeg har gått utifra at han kunne investere i indeksfond allerede fra oppstart av Hovedindeksen på Oslo Børs. Uten å ha sjekket dette så tror jeg ikke det fantes indeksfond fra oppstart.
  • Det er ikke lagt på renter på pengene som han har spart opp i mellomtiden. La oss si at han la alle pengene han sparte under en madrass.
  • Det er heller ikke lagt til kostnader for aksjesparingen.
Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg
Grafkriminalitet
investering

Grafkriminalitet

Den britiske statsministeren Benjamin Disraeli sa en gang at det finnes tre typer løgn: Løgn, forbasket løgn og statistikk. Hadde
Eivind Berg 8 min å lese

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.