inntekt

Hvordan tjene penger ved å jobbe hjemmefra

Eivind Berg 14 min å lese
Hvordan tjene penger ved å jobbe hjemmefra

Har du maksimert spareraten og veien mot økonomisk frihet er lengre enn du skulle ønske? Da må du fokusere på å tjene penger.

Det er mange måter du kan tjene penger ved å jobbe hjemmefra på. I dette innlegget går jeg gjennom noen av de.

Siste del inkluderer en oppsummering av hvordan det gikk med meg da jeg gjennomførte et av mine egne tips.

Obs: Innlegget inneholder én betalt link

Hvorfor tjene penger

Fordi sparing er kjedelig, og ikke alltid tilstrekkelig for å nå målene vi har i livet.

Det er motiverende å se nettoformuen øke hver måned fordi sparingen er god, men prosessen er ikke gøy hvis du skal snu på hver krone eller holde deg til et stramt budsjett.

For vi kan ikke spare oss til fant heller, og det er ikke alt det er verdt å ofre livskvalitet for.

Så hvis du vil bevege deg mot økonomisk frihet raskere enn det sparingen tillater så må du øke inntekten. Men, hvordan kan du tjene penger uten å ha masse startkapital (aksjer, utleieleiligheter og lignende)?

Hvordan tjene penger

Det er hovedsakelig tre måter å tjene penger på:

  1. Du kan bruke din eksisterende karriere enten ved å få lønnsøkning eller bytte jobb.
  2. Du kan ta jobb nummer to, en deltidsjobb eller strøjobber.
  3. Du kan gjøre noe på egen hånd ved å jobbe hjemmefra.

I dette innlegget skal jeg fokusere på det siste punktet.

LES MER: Hvordan tjene penger på nett: Inntektsrapport for 2019

Jobbe hjemmefra

De fleste av oss bytter tid mot penger i jobben vår, men har du tid, overskudd og kreativitet til overs så er det mulig å tjene penger ved å jobbe hjemmefra på kvelder, ferier eller i helgene.

For å få det til bør du skape verdi. Bruk tiden til noe fornuftig, mens du samtidig gjør noe du trives med. Se på det som et alternativ til å sitte med ene hånda i potetgullbollen og den andre på fjernkontrollen. Det blir et hobbyprosjekt som du kan tjene penger på.

Twitter-feeden min blir spammet av reklame for betalte spørreundersøkelser. Jeg ville ikke kastet bort tid på slikt tull. Det er dårlig betalt (hvis du i det hele tatt blir betalt), og det har null læringseffekt. Da er det bedre å jobbe med karrieren ved å oppdatere deg faglig eller å lære deg noe nyttig som senere kan spare deg penger.

Ikke overraskende er det på internett de største mulighetene er. Har du spesielle ferdigheter eller erfaringer som andre er interessert i så er det mulig å lage forretning ut av det. Det kan til og med være kunnskap du bygger opp over tid om et tema du brenner for. Vi begynner alle et sted. Det trenger heller ikke være spesielt vanskelig. Du må bare vite hvor du skal begynne.

Kort sagt: Kan du noe som du tror andre vil lære mer om så har du muligheten.

Eksempler på kunnskap kan være trening av hunder. Hvordan lære et fremmed språk. Strikking. Samme hvor liten nisjen er er det sannsynlig at det er noen som er villig til å betale for å vite hvordan.

Jeg deler inn mulighetene inn i fire:

  • Selg tjenester
  • Selg produkter
  • Selg kunnskap
  • Bruk kunnskap

Det er en distinksjon mellom å selge tjenester og kunnskap. Jeg mener den går i hvordan du betales. Tjenester er tid for penger. Kunnskap vil være vanskeligere å tjene penger på, men gevinsten er potensielt høyere.

Selg dine tjenester

Du kan noe, og du ønsker å bytte tid for penger. Det kan være hva som helst.

Skriv artikler

Skriver du godt engelsk er det oppdrag å finne på både Freelancer og Upwork. Registrerer du deg som frilanser på sistnevnte finner du alt mellom himmel og jord av jobber tilgjengelig.

Jeg vet ikke om noen norske tjenester som tilbyr dette. Det kan være at det er mulig å få oppdrag for dette på mittanbud, men det har jeg ikke muligheter for å sjekke.

Det er ellers mulig å være frilanser for magasiner både offline og online, men skulle jeg tippe krever det en viss CV før noen våger å ta kontakt.

Registrer deg på Fiverr

Fiverr er en digital markedsplass for alle mulige tjenester. Er du en god grafisk designer så kan du selge arbeidet ditt der. Samme om du er en racer i Microsoft Excel eller om du har en fantastisk stemme for et lydklipp. Mulighetene er mange og fra navnet så starter prisene på fem dollar.

Jeg har brukt Fiverr mange ganger selv for diverse designoppdrag fordi jeg aldri har lært meg Adobe Photoshop eller Illustrator selv. Det er jeg i ferd med å gjøre, for hver gang jeg har brukt Fiverr har jeg tenkt at jeg hadde gjort en bedre jobb selv hvis jeg hadde gått inn for det.

Med tilleggspakker så kan en jobb koste mange ganger fem dollar, så det bør absolutt være noe å hente hvis du er dyktig.

Bruk kunnskap

Kunnskap kommer i mange former. Kunnskap som kan være lukrativ er i spillindustrien.

Matched betting kan være en god måte å tjene penger på nett på. Og det mener jeg helt oppriktig. Da poker tok av på internett spilte jeg hos dusinvis av forskjellige aktører for å høste bonuser for nye spillere.

Jeg måtte bare spille en del før jeg kunne ta ut bonusen. “Matched betting” følger samme prinsipp. Som ny kunde kan du få bonus. Men målet er å unngå å ta spesielt risiko ved å dekke alle utfall av en kamp slik at bonusen er overskuddet.

Det vil aldri være risikofritt, og du bør sette deg veldig godt inn i hvordan det fungerer. Jeg har brukt metoden med hell, og en detaljert trinn-for-trinn-oversikt finnes på Sofapenger.com.

Selg produkter

Du kan tjene noen kroner på både fysiske og digitale produkter.

De du lager selv

Kan du håndarbeid kan du opprette din egen nettbutikk (veldig enkelt med kombinasjonen av Squarespace og Shopify), men du kan også gå gjennom andre plattformer uten å måtte lage din egen nettside. Etsy er den største, og her hjemme er Finn det naturlige valget. Facebook er også et alternativ.

For håndarbeid er timelønnen ofte lav, og muligheten for å ødelegge en hobby er alltids tilstede hvis du begynner å gjøre det for penger og ikke glede.

Som kunde er håndarbeid ofte det beste. Vi ønsket et teppe som vi kunne snurpe sammen for å få samlet all Duplo i en fei. Vi kunne kjøpt designer-varianten som selges i butikker, men vi valgte en hjemmelaget på Finn for en tredjedel av prisen.

Du kan også kaste deg på appbølgen. Å lage applikasjoner til telefoner er ikke lett, men det koster lite å komme i gang. Med kombinasjonen av et godt Udemy-kurs og mye tid kan du lage en Tinder-klone så lett som bare det. Forøvrig, skal du først bruke Udemy så må du aldri finne på å betale fullpris. Du får kursene til $10 rett som det er.

Da trenger du “bare” en god idé og å utkonkurrere de tusenvis av andre appene som slippes hver dag.

Selg andres produkter

Det er veldig populært å bygge nettsider for å selge andres produkter gjennom å få noen prosenter av salgssummen hvis kjøperen går via din nettside først. Det kalles affiliate marketing og det er ikke rart det er populært. Det eneste du trenger er en nettside med nok besøkende til at du genererer kjøp for de du reklamerer for.

Jeg har brukt The Wirecutter mange ganger for å sjekke ut hva som er det beste kjøpet innenfor den kategorien jeg skulle kjøpe i. Det er en side som anmelder produkter og bruker Amazon sitt affiliate-program. The Wirecutter ble solgt for 30 millioner dollar til The New York Times i 2016.

Som alt annet krever det hardt arbeid og at du vet hva du driver på med, men har du ferdigheter og stå på vilje til å lage fantastiske affiliate-sider så er det muligheter for å gjøre gode penger. Mange norske nettbutikker tilbyr affiliate-program.

En annen variant av dette er å lage en nettbutikk som driver med dropshipping. Da avtaler kunden salget med deg, men du har avtale med leverandørene om at de leverer varene direkte fra sine lagre til kunden slik at du slipper kostnaden ved å bygge og vedlikeholde et varelager. Det er til stadighet noen dropshipping-nettbutikker til salgs på Finn.no for inspirasjon, men kunnskapen som skal til for å få dette til å fungerer er nok høy.

Lei ut produkter

Det kan være at du har verdier du allerede som du kan benytte deg av for å skape litt mer passiv inntekt. Har du en god og attraktiv bolig sentralt kan den leies ut på Airbnb samtidig som at du blir kjent med nye mennesker. Har du en bil kan du låne den ut til Nabobil.

Du kan også leie ut produkter du ikke visste folk betaler for å leie. Bæremeiser for eksempel. Leieting.no ser ut til å være en fin markedsplass for å tjene penger på å leie ut utstyr du aldri bruker.

Selg kunnskapen din

Har du dybekunnskap om et tema så kan du lage et kurs. Du trenger hverken en egen nettside eller dedikerte følgere for å selge kurset ditt.

Det er mange som livnærer seg på å lage kurs på Udemy. Jeg har kjøpt altfor mange kurs i forhold til hvor mye tid jeg har tilgjengelig for å ta de. Det er litt som å kjøpe bøker. Det bare skjer. Men, de jeg har tatt har vært gode. Udemy fungerer bra for meg fordi video, kombinert med praktiske øvelser, er en læringsform jeg liker veldig godt.

Ønsker du å lære deg å bygge en nettside eller en mobilapp så er det riktig sted å gå. Selv lengter jeg etter tid til å komme meg gjennom kurset om surdeigsbaking.

Skriv en bok

Jeg har vanskelig for å tro at det er penger å hente på å skrive bøker i Norge hvis du er en ukjent forfatter og ikke er kontaktet av et forlag. Riktignok har vi et ebok-marked i Norge, og det er mulig å selvpublisere, men markedet er lite og de aller fleste ebøker som selges i Norge er fremmedspråklige.

Derfor bør du seriøst vurdere hvilket språk boken skal være på. Det er mye enklere å publisere en bok på engelsk enn på norsk. Da har du hele verden som potensielle kunder og Amazon.com som en naturlig markedsplass å selge boken på.

Start en blogg

Alle kan starte en blogg og kanskje har du gjort det du også? For de aller fleste vil blogging være et rent tapsprosjekt. Det finnes millioner av blogger der ute og hvorfor skal noen besøke akkurat din? Noen få er så heldige(?) og dyktige at de kan leve godt som bloggere. Da må du både ha riktig nisje, treffe på timingen og være en person det er lett å like eller relatere seg til.

Du kan bruke eget domene eller du kan bruke en annen plattform som blogg.no eller gratisversjonen av Wordpress. Det kommer an på hvor mye kontroll du ønsker. Jeg vil ha full kontroll og da begynner utgiftene å løpe lenge før inntektene.

Minimumsutgiftene til domene, hosting, og theme (gitt bruk av Wordpress) er nesten firesifret. Og, da sitter du igjen med dårlig hosting og en del webutvikling foran deg.

Skal du gjøre det enkelt bruker du Squarespace (som denne siden er laget med). Da må du ut med 1.200 kroner per år for den billigste løsningen pluss norsk domene hvis det er en norsk blogg du skal lage.

Inntekter gjennom blogging kan være så mangt, men i praksis er det ingen begrensninger siden bloggen fungerer som springbrettet. Du kan gjøre alt som jeg tidligere har beskrevet tidligere i tillegg til å selge reklameplass og sponsede innlegg.

Mange tenker på reklame som den naturlige inntekten for en blogg. Hvor lukrativt reklame er bestemmes av hvor ofte reklamene klikkes på som igjen betyr at du bør ha en god del besøkende for at det skal bli noe særlig penger av det. Click through rate (CTR, eller hvor ofte reklame trykkes på) på annonser som vises på nettsider gjennom Google Adwords er lav. Ifølge denne artikkelen er snittet på 0,35 prosent av besøkende. Har du 1.000 besøkende per dag og hvert klikk gir en tier kan du forvente 35 kroner om dagen. Ikke akkurat noe å bli rik av.

Jeg startet en blogg, som nå har inntekter. Les mer: Hvordan tjene penger på nett: Inntektsrapport for 2019

Tre dollar for mine tanker

Jeg har åpenbart en blogg, men jeg har også skrevet en ebok og som jeg selvpubliserte på Amazon.

75 productivity apps and tips to get things done er akkurat hva det høres ut som. En bok om produktivitet.

Felles for blogging og ebok er at det kun trengs to ting for å komme igang. Tanker og et sted å skrive.

Siden eboken er publisert og gir inntekter to år etterpå tenkte jeg at jeg skulle gå gjennom mine erfaringer med å skrive ebok.

jobbe hjemmefra
  • Kan du tjene penger på Amazon uten å være et lyrisk geni?
  • Hvordan var prosessen?
  • Hvor mange bøker solgte jeg?

Motivasjon

Det første du trenger er motivasjon. Har du ikke motivasjon når du begynner kommer du ikke til å ha motivasjon når du nærmer deg slutten. Er motivasjonen å tjene penger kommer det heller ikke til å gå.

Jeg var i pappaperm i tre måneder og ville bruke hodet til noe fornuftig. Så jeg begynte å skrive. Mest for å systematisere tankene mine rundt hvordan jeg gjorde jobbhverdagen så produktiv som mulig. Noen forfatterspire er jeg ikke. 64 sider på Amazon kan alle klare.

Publisering av bok på Amazon - steg for steg

Planen min var enkel. Skriv og publiser. Skrive hadde jeg lyst til. Publisere skulle jeg bare finne ut hvordan jeg gjorde. Det viste seg fort at det var i overkant naivt.

I praksis fortonet prosessen seg litt annerledes. Her er listen, steg for steg.

1. Skriv

Skriv. Og, skriv med kvalitet. Min bok var ikke akkurat nobelprismateriale, men den har klart seg med fire stjerner i snitt. Den fortjener heller ikke noe mer.

2. Rediger

Du bør ha noen som kan fungere som en redaktør. Jeg fikk uvurderlig hjelp av samboeren min, men hvis du ikke har noen som kan hjelpe deg kan du leie inn noen fra Upwork eller Fiverr til å lese gjennom den.

3. Finn en knallbra tittel

Tittelen betyr enormt mye for om boken skal selge innenfor kategorien du ønsker. Det er en egen kunst å skrive gode titler, og jeg synes jeg gjorde en relativt god jobb med tittelen på boken.

Titler er fryktelig vanskelig. De må treffe. Bommer du mister du mange potensielle kunder. Så her gjorde jeg undersøkelser på Google om hvor mange som søkte akkurat på “best productivity apps” i måneden. Er det mange nok så er det også en stor sannsynlighet for at dette også gjelder for Amazon.

4. Bygg nettside rundt boka (valgfritt)

Dette gjorde jeg fordi jeg ikke hadde en anelse om hvordan boken kom til å bli mottatt eller hvor mye den ville selge. Hvis det skulle bli en stor suksess ville jeg ha et utgangspunkt for videre lanseringer.

Samt at webutvikling er gøy!

5. Design boken

Det første jeg ser når jeg leter etter bøker på Amazon er forsiden på boka. Er den elendig så hjelper det ikke hvor mange gode anmeldelser boka har.

Jeg er ingen grafisk designer så jeg brukte Fiverr for å få laget en god forside. Jeg fant eksempler på forsider jeg likte på Amazon og ga de videre til designeren jeg hadde funnet.

Designet jeg fikk tilbake var spot on. Akkurat det jeg ville ha. Fornøyd gikk jeg videre i prosessen helt til jeg tilfeldigvis så at designet var en blåkopi av en konkurrerende bok.

På Fiverr får du det du betaler for.

Jeg måtte dermed bytte til en hjemmesnekret forside der jeg tok deler av designet jeg hadde betalt for og la på resten av designet selv.

6. Finn et sted å publisere boken

Dette var smertefullt inntil jeg oppdaget Leanpub. En fantastisk tjeneste der du kan jobbe med boken, redigere den og konvertere den til alle formater (Kindle, Itunes, Kobo) du skulle trenge.

Det er også en nettbutikk for bøker med bedre betingelser enn Amazon.

Best av alt i 2015: Det var gratis. I dag koster det 99 dollar per bok. Skal jeg skrive en ny billig ebok vil jeg nok se etter andre alternativer på grunn av prisen.

7. Lær deg Amazon

Amazon fungerer som Google. Det er en stor søkemotor, men forskjellen er at på Amazon er alle som søker tilknyttet et kredittkort.

Det kreves en del undersøkelser for å få det meste ut av Amazon. Du må bestemme hvilke kategorier du skal publisere i og ikke minst bør du finne ut om bøkene i din nisje selger godt. Deretter bør du se på konkurrentene og se hvilke nøkkelord de bruker.

Prisstrategien på Amazon er interessant. Koster boken mellom $2.99 og $9.99 beholder du 70 prosent av salgssummen, men du må betale for leveranse basert på fysisk størrelse på boka. Faller boken utenfor det prisintervallet beholder Amazon 65 prosent av inntektene, men du får gratis levering.

En strategi jeg ikke benyttet meg av var å bruke Createspace til å lage en fysisk bok av det.

Jeg angrer litt på det. For det første hadde det vært utrolig kult å ha en bok i bokhylla som jeg selv hadde skrevet, og for det andre så kan den prises mye høyere enn eboken som gjør at eboken fremstilles som billig.

8. Start markedsføring

I all hovedsak var strategien å registrere boka i markedsføringsprogrammet til Amazon. Da gir du vekk boka gratis i fem dager noe som fører den oppover på listene samtidig som at du forhåpentligvis får en del anmeldelser.

Etter fem dager gikk boken over til fullpris på $2.99.

Jeg ble sjokkert over hvor godt jeg solgte i gratisperioden, men jeg markedsførte den også for alt det var verdt på Reddit, Facebook og diverse nettsider for gratis bøker.

9. Etter lansering

Det er en vidunderlig følelse å ha publisert en bok. Prosjektet er slutt. Du klarte det.

Så kommer spenningen. Hvor mye selger du? Får du noen anmeldelser? En herlig periode. Jeg sjekket flere ganger per dag om jeg hadde solgt flere bøker. Akkurat da er alt verdt det.

Hvor gøy var det å selvpublisere en egen bok?

Her er en fullstendig subjektiv og nyttesløs graf over hvor gøy hele prosessen var. Fra start til slutt.

På en skala fra en til ti, hvor gøy var det å lage en ebok?

Tar vi vekk nettsiden så var det gøy i begynnelsen, gøy på slutten og relativt grått og trist i midten.

Til slutt ble det en ebok på 64 sider. Ikke all verden (dette blogginnlegget vil nærme seg 15 sider med Amazons estimering), og kommer du i flytsonen innen et tema eller kategori du liker så tar ikke det veldig lang tid å skrive 64 sider.

Hvor mye selger jeg?

Her er grafen over salg per måned fra lansering til april i år:

De siste tre månedene har jeg solgt fire bøker til.

Så du kan si at jeg tjener penger fremdeles. Mye er det ikke, men det tikker fremdeles inn noen småkroner her og der to år etterpå. Det er litt kult.

Så var det de fem dagene der jeg ga bort boken gratis.

1812 bøker ble gitt vekk!

Effekten av det var at boken spratt oppover på listen og den ble også bestseller innenfor den kategorien jeg hadde valgt. Det har mye av æren for at jeg solgte 50 solgte bøker måneden etter.

Men, anmeldelsene uteble i større grad enn det jeg håpte på. Får du ikke anmeldelser så holdes ikke momentet oppe og boken faller som en stein på lista.

Jeg gjorde heller ingenting for å holde momentet oppe etter at den var ferdig med de fem gratis dagene.

I tillegg til å gi bort boka i fem dager ble den også med på Kindle Unlimited. Amazon gir inntekter basert på hvor mye de som låner boka faktisk leser den. I KENP (Kindle Edition Normalized Pages) read har jeg i august 2015 nesten 5.000 sider der Amazon betalte en dollar per 173 sider. Altså nesten ingenting.

Konklusjon

Mulighetene er mange, men det er ikke lett å tjene gode penger. Det krever hardt arbeid, og muligens må du ha flaks med både timing og tema.

Hadde jeg skrevet bok igjen for pengenes del? Aldri. Var arbeidet med boken verdt det likevel? Jeg vil si det. At det blir bittelitt penger av det er bare en liten bonus. Jeg er strålende fornøyd med å ha gjort det, og gjennom erfaringene jeg gjorde meg gjør jeg en bedre jobb med denne bloggen.

Så jeg ser ikke bortifra at det blir en ny bok en gang, men til neste gang har jeg lært meg en hel del som gjør at sjansen for suksess er større.

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.