sparing

25 tjenester for prissammenligning for å spare penger

Eivind Berg 6 min å lese
25 tjenester for prissammenligning for å spare penger

For 23 år siden ble prøveprosjektet BargainFinder lansert. BargainFinder skulle gjøre handel på internett mer brukervennlig ved å sammenligne priser på cd’er. Det ble starten på en hel ny industri som vi tar for gitt i dag: Tjenester for prissammenligning på internett.

Det tok ikke lang tid før australske BargainBot dukket opp for å sammenligne priser på bøker. Amerikanske ShopBot dukket opp og sammenlignet både bøker og cd’er.

Den første store var Netbot’s Jango som var en plugin til nettleseren. Som beskrevet av The Economist:

When it works, it works well. Search for a book. Within a minute or two, Jango produces a list of on-line stores that sell the paperback, hardcover and audiotape.   — The Economist om Jango

Heldigvis slipper vi å vente et par minutter i dag. Netbot ble kjøpt opp av Excite som i tur ble kjøpt opp av Amazon.

The Economist forventet en priskrig på produkter der det ikke spilte noen rolle hvor du handlet. Som med bøker og cd’er. Men etter priskrigen ville ikke disse tjenestene være nødvendig lengre siden prisene ville være på samme nivå overalt.

Det slo aldri an. Prispress er konstant.

Ikke lenge etter Jango lanserte Microsoft Expedia for å finne billigste måten å reise på. Det var kanskje den første av de store som vi kjenner igjen i dag.

Obs: Jeg har en affiliate-avtale med noen av tjenestene. Det betyr at jeg får en liten provisjon via min link. Disse er markert med * i lenken. I tillegg er to betalte lenker merket med **.

Litt om tjenestene for prissammenligning

Som forbruker er prissammenligning fantastisk. Det er ingen grunn til å betale mer enn nødvendig for en tjeneste. Strøm er strøm uansett om det kommer fra den lokale leverandøren eller Gudbrandsdalen Energi.

I mange tilfeller er et boliglån et boliglån. Renter er renter og om leiebilen kommer fra Avis eller Thrift spiller i utgangspunktet liten rolle.

Pris er det viktigste.

Derfor elsker jeg tjenester for prissammenligning.

Prissammenligning for finansielle tjenester

Det er mest å spare på å bruke prissammenligning innen finansielle tjenester.

Lån til bil, forbruk og bolig er store månedlige utgifter som mange bare betaler uten å kontroll på hvilken rente de har.

Finansportalen er en åpenbar favoritt. Det er en egen avdeling av Forbrukerrådet med en mengde forskjellige prissammenligninger. Noen av de jeg anbefaler å sjekke er:

 • Gebyrsjekken: Min fremtidige pensjon er hundretusenvis av kroner høyere enn det den kunne vært hvis jeg ikke tok affære og flyttet pensjonskapitalbevisene mine. Gebyrsjekken viser hvilke leverandører som forsyner seg av pensjonsmidlene med høye forvaltningskostnader og unødvendige administrasjonsgebyrer.
 • Boliglån: For hver million du har i boliglån er ett prosentpoeng i rente 10.000 kroner i rente. Det er åpenbart mye å spare på å få så billig boliglån som mulig, og det er ikke vanskelig å bytte bank hvis du får et bedre tilbud.
 • Bankinnskudd: En legitim grunn til å ha penger i banken er en bufferkonto for uforutsette utgifter. Her bør du velge en konto som gir deg høyest mulig rente. Forskjellen på å ha 100.000 kroner hos banken med best rente og hos DNBs høyeste rente er 1.500 kroner i året (før skatt).
 • Billån: Mange baker billånet inn i boliglånet for å spare penger. Det kommer jeg også til å gjøre, men er ikke det en mulighet bør du ikke ta for gitt at banken din gir deg den beste avtalen på lånet. Kjøper du en elbil med mer enn 35 prosent egenkapital får du 3,80 prosent rente hos DNB. Samme lån gir 4,80 prosent rente hos Sbanken. Billån er ett eksempel der det lønner seg å sjekke hvilke avtaler fagforeningen din har. Det kan godt være at du får billigere lån enn det Finansportalen har.
 • BSU: Det koster lite å shoppe for å få best mulig rente på BSU-kontoen din. Forskjellen på Storebrand på 2,90 prosent og beste bank er 0,60 prosent. Med 100.000 kroner på BSU-konto er det 600 kroner i året. Alle monner drar.
 • Forbrukslån: Ønsker du ta opp et forbrukslån er det greit å gjøre det så billig som mulig, men det er ikke gitt at Finansportalen har oversikt over de beste rentene. Ifølge Finansportalen er 16,17 prosent den beste renten på et forbrukslån på 15.000 kroner som skal betales tilbake innen ett år. Det stemmer ikke. Her kan du få billigere lån gjennom for eksempel Financer** som spesialiserer seg på å sammenligne lån. Et forbrukslån** på 15.000 kroner på ett år gjennom dem kan du få til under ti prosent hvis du får beste rente.

Prissammenligning for andre månedlige utgifter

Hvis du automatiserer økonomien merker du knapt månedlige utgifter på autotrekk.

Er du sløv kan det medføre at du bruker uforholdsvis mye penger på tjenester du kan få billigere. Dette er en liste over prissammenligning på månedlige utgifter.

Prissammenligning på strøm

Av en eller annen grunn er det fryktelig mange prissammenligninger på strøm. Kanskje fordi det er noe alle bruker, alle får det samme uavhengig av leverandør, og den eneste reelle forskjellen er pris.

Disse tjenestene kan du bruke for å spare penger på strøm:

 • Elskling.no* sammenligner alle Norges 120 strømleverandører. 30.000 har byttet strøm gjennom Elskling, og alt du må gjøre er å oppgi postnummer og svare på noen spørsmål om hvilket strømforbruk du har, produkttype (spotpris, fastpris), ønsket betalingsmetode og lignende.
 • Strøm.no* har en litt annen tilnærming. Fyll ut kontaktinfo og la strømleverandørene kontakte deg direkte.
 • Hvis pris er det eneste kriteriet kan du se på Strømpris.no* som er en tjeneste fra Forbrukerrådet. Du oppgir kun adresse, og så får du listet opp de billigste leverandørene.
 • Strømkampen.no* er en fjerde tilnærming og leveres av Ishavskraft. Her kontakter de din strømleverandør for å se om de kan tilby deg en bedre avtale.

Prissammenligning på forsikring

Finansportalen dekker ikke alt. Tjenestetorget* har flere tjenester for prissammenligning og forsikring er en av dem. Der kan du  potensielt spare flere tusen kroner i året på å bytte leverandør på 20 forskjellige forsikringer (alt fra bil til dyr og tannhelseforsikring). Et annet alternativ for prissammenligning på forsikring er Bytt.no.

Prissammenligning på mobilabonnement

Mange får mobilabonnementet betalt gjennom jobben, men er du en av dem som ikke får det, bør du vurdere å bytte. Telia og Telenor kontrollerer nettverkene, og det er liten grunn til å betale mer for et mobilabonnement fremfor et annet på samme nettverk.

 • Tek.no er min foretrukne norske nettavis for teknologinyheter, men de sammenligner også mobilabonnementer basert på databruk, ringeminutter og meldinger.
 • Mobiltelefoni.no leveres av samme selskap som leverer Strøm.no. Fyll ut kontaktinfo og la leverandørene kjempe om deg som kunde.

Prissammenligning på bredbånd

Det er mindre konkurranse lokalt om bredbånd enn på strøm, og mange er knyttet til ett selskap gjennom borettslagsavtaler. Hvis du har flere å velge mellom kan du vurdere å ta en titt på Bredbånd.no* for å spare noen kroner i måneden.

Prissammenligning på annet forbruk

Rabattkoder føles gammeldags, men sjekker du ut rabattkodene til VG kan du få rabatter på en stor mengde forskjellige butikker.

Det som kanskje er mer relevant er Prisjakt og Prisguide. Jeg sjekker alltid Prisjakt før jeg skal kjøpe noe av en viss verdi som jeg vet finnes flere steder.

De har også en veldig bra app i tilfelle du skulle komme over et tilbud i butikken som du ikke er sikker på. Samboeren skulle kjøpe en jakke fra Outnorth som var på tilbud på Black Friday. Gjennom Prisjakt fant hun ut at de hadde doblet prisen på jakken rett i forkant av Black Friday. Med andre ord: Prisjakt gjennomskuer lureri.

Prissammenligning på tannlege

Et eksempel på en tjeneste der det er verdt å betale for god kvalitet er tannlege. Det finnes nok av tannleger som har funnet ikke-eksisterende hull, og her lønner det seg å finne en tannlege du kan stole på.

Det kan likevel være store forskjeller i pris mellom to tannleger du vurderer, og nettopp det er grunnen til at du bør sjekke ut hvakostertannlegen.no som er nok en tjeneste fra Forbrukerrådet.

Prissammenligning på bolig

Dette er noen tjenester som gjør at du kan spare penger på boligen:

 • Skal du selge eller leie ut bolig via en eiendomsmegler er det stor forskjell på pris. Gjennom Eiendomsmegler.no* kan du få pristilbud fra flere eiendomsmeglere i nærheten.
 • Trenger du boligalarm (både for innbrudd og brann) kan det lønne seg å sjekke ut Boligalarmer.no for å få pristilbud fra flere alarmselskaper.
 • Ifølge SSB er energibruken for eneboliger med varmepumpe i gjennomsnitt 3.900 kWh lavere for de med varmepumpe enn eneboliger uten varmepumpe. Foruten at det er deilig med samme temperatur hele året kan det være penger å spare på å skaffe seg en varmepumpe. For å finne den beste varmepumpen for deg kan du benytte deg av Varmepumpeportalen.no.

Prissammenligning for reiser

Hvis du leser dette bruker du sannsynligvis tjenester for å spare penger på reise allerede. Skyscanner, Momondo, Booking.com og Expedia skal alle finne de billigste flybillettene, hotellene og leiebilene for deg. Hotels.com er mer rettet mot hotellovernattinger.

Et annet godt alternativ er Tripplo**. Tripplo samler reisetips og rabatter innenfor mange forskjellige kategorier innenfor reising som fly, leiebil, opplevelser og klær.

For leiebiler finnes det minst to norske alternativer.

 • Suncars.no sammenligner priser på leiebiler i hele verden, og de har jeg selv gode erfaringer med.
 • Leiebilguiden.no* sier de er en av Norges ledende portaler for bestilling av leiebil. De sammenligner 1600 selskaper, og reklamerer med besparelse på inntil 70 prosent.

Det finnes sikkert flere prissammenligninger

Jeg har valgt ut 25 tjenester for prissammenligning. Det finnes mange flere prissammenligninger, men det er mye overlapp mellom tjenester. I tillegg er det sikkert mange jeg ikke vet om.

Tips meg gjerne om tjenester jeg burde tatt med.

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg
FIRE-kalulator
sparing
paid

FIRE-kalulator

Jeg har laget en kalkulator som beregner når du kan gå av med pensjon basert på inntekt, utgifter, lån, fremtidige lån og utgifter, beholdning i aksjesparekonto, IPS og pensjonskonto.
Eivind Berg 2 min å lese

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.