livsstil

Vurderer du matkasse? Hvorfor det er feil å bare se på pris

Eivind Berg 5 min å lese
Vurderer du matkasse? Hvorfor det er feil å bare se på pris

Artikler som kun tar høyde for én av mange variabler irriterer meg. Gjennomganger av matkasser er et godt eksempel.

Hva er riktig pris for en matkasse?

For å finne det ut kan du bare stikke på butikken og handle tilsvarende matvarer. Nei. Absolutt ikke. Prisen på varene er viktig, men det blir altfor enkelt å bare se på det.

Om matkasse

Dette er en oppfølging av 12 grunner til å ha matkasse og hvilken jeg anbefaler. Jeg skrev om merkostnadene av å ha en matkasse, og viste at matbudsjettet bare økte med halvparten av det matkassen kostet.

Dette innlegget gir noen argumenter for matkasse. Det kan oppfattes som ironisk at jeg, som skal bidra til økt sparerate, skriver som om jeg prøver å overbevise deg om at matkasse er et fornuftig økonomisk valg. Det er det ikke for de fleste. Men, dette innlegget handler egentlig ikke om sparing og budsjettering. Det handler om en etablert sannhet om en våre store utgiftsposter som er for snever.

Fem variabler for å vurdere en matkasse

Mat er en stor utgiftspost, og de fleste ønsker å bruke mindre penger på mat. Det gjør matkasser uaktuelt på grunn av et allerede oppblåst matbudsjett. Men selv om det oppfattes som dyrt, er det verdt å se på andre kriterier enn kun pris.

1. Hvor mye koster varene?

Pris er ofte det eneste som vurderes. Implisitt er matkasse en dårlig idé fordi det er for dyrt. Her er noen eksempler:

Det er naturlig at varene koster mindre i butikken enn det du betaler for matkassen. Leverandørene må ha marginer for å overleve. Lønninger, kjøkkenutstyr, og lokaler skal betales.

Hvordan beregnes varekost? En til en mot det du finner i butikken er det eneste logiske. Da er det neppe langt unna sannheten at varene koster halvparten av det matkassen koster.

Men sammenligninger som fokuserer kun på pris glemmer en viktig detalj. Matkasser bidrar til færre handleturer og mindre impulshandling på butikken. Media behandler oss som rasjonelle forbrukere, mens virkeligheten er annerledes. Sjansen for at du ikke tar med deg noe du ikke trenger på handleturen er liten og plutselig ble det ikke dobbelt så dyrt likevel.

2. Tid og penger for å lage en erstatning

En god matkasse inneholder ikke bare råvarene. Den inkluderer ferdige produkter. Krafter, paster, vinaigretter, ragùer, sauser, og langtidsstekt kjøtt. Ting som tar tid er gjort på forhånd for å gi en god middagsopplevelse.

Ofte er dette det lille ekstra som gjør hele retten.

Det tar lang tid å lage en skikkelig god ragù. Timesvis. En god bolognese er ikke gjort på 20 minutter med hylende barn rundt deg. En av de beste rettene jeg har fått så langt var den som tok kortest tid å lage. Det var en ragù med fjellgris fra Valdres. Varm opp. Kok spaghetti fra Tomt Gård. Høvl over Høvding Sverre fra Orkladal Ysteri.

Et annet klassisk eksempel er en kyllingcurry. Den består av grønnsaker, kylling, kokosmelk, og gjerne noe lime- og curryblader. Men, det er pasten som gjør det lille ekstra. Hva skal til for å lage en god paste? Halvparten av ingrediensene finner du ikke i butikken, og prisen totalt sett blir så høy at du neppe gidder. Alternativet er å kjøpe en paste på glass fra butikken. Det koster 30 kroner, og gir en industriell middag som ikke blir noe annet enn helt grei.

Alle matkasser er ikke like. Bruker du en matkasse uten arbeidskost betaler du i praksis bare for oppskriften i tillegg til varene. Da blir terskelen for å gjøre det selv mindre, og pendelen svinger for meg mot at ukehandling og planlegging er det mest fornuftige.

3. Eksklusiviteten og kvaliteten til varene i matkassen

For å skille seg ut fra det du kan få tak i butikken leverer matkasser produkter du ellers aldri ville spist eller kjøpt.

Matkassene leverer bedre kvalitet på varene enn det du får på en gjennomsnittlig butikk. Adams Matkasse ville ikke overlevd ved å kjøpe fra grossister på grunn av et påslag på 20 prosent. Da er det bedre å ha avtaler direkte med norske småskalaprodusenter som produserer økologisk kvalitetsmat.

Selv om ost er ost så kan du ikke erstatte en fantastisk ost med noe du kjøper på Rema. Kokkeløren leverte Kraftkar, kåret til verdens beste ost i 2016, i en periode det var umulig for en vanlig forbruker å få tak i den. Ventelistene hos Tingvollost var lange, og da føltes det spesielt å få osten levert hjem på døra.

4. Tiden du sparer på å planlegge og handle

Tid er et av de viktigste salgsargumentene for en matkasse, og den er ikke like målbar som penger.

Først kommer planleggingen. En god matkasse er ikke bare tre, eller flere, tilfeldige middagsretter. Det er retter som skal passe inn i et godt og sunt kosthold.

Det skal også planlegges over mange uker. Jeg fikk ikke samme retten to ganger på det første året med matkasse hver uke. Det er enormt imponerende.

Hjemmesnekrede ukemenyer er sparetips nummer én for å spare penger på mat. Selv om det er billigere rulleres gjerne rettene etter fem-seks uker. Tiden det tar å planlegge går etterhvert ned mot null, men det resulterer igjen i mindre variasjon.

Handleturer er tidkrevende og, for de fleste, et nødvendig onde. Med matkasse sparer du tid du ellers ville brukt i butikken.

5. Bonuser ved matkasse

Det er et plussregnskap, foruten tid, som er veldig individuelt. For noen spiller det ingen rolle, mens for andre kan det være god nok grunn alene til å fortsette med matkasse.

Flere av de 12 grunnene til å ha matkasse passer inn her. En av de største bonusene for min del er å støtte norske småskalaprodusenter som leverer råvarer av ypperste kvalitet.

Av andre bonuser blir jeg en bedre kokk av å ha matkasse fordi jeg lærer nye teknikker, og håndterer ingredienser jeg normalt sett ikke bruker. Jeg ser på det som en investering siden jeg skal lage mat resten av livet.

I tillegg har du alle andre bonuser som mindre svinn, mer variert kosthold, det psykologiske ved å slippe handleturer med mer.

Matkasse: Spareratens død?

Dette innlegget går på tvers av serien om hvordan du oppnår 50 prosent sparerate. Mat er en av de store utgiftspostene, og hvordan du kan spare penger på mat blir et sentralt tema i serien.

Men at matkasser er tull fordi det er dobbelt så dyrt som å kjøpe det samme i butikken er en forenklet måte å se verden på. En matkasse med fokus utelukkende på pris er som et IKEA-møbel der du klager på at kosten av materialene er en liten del av prisen. Du glemmer designet. Du glemmer logistikken. Du glemmer varehuset. En planke er ikke bare en planke.

Det er mye mer nyansert enn som så.

Til slutt så kan matkasser også være økonomisk fornuftig uavhengig av prisen. Hvis tiden ikke strekker til, og alternativet er å jobbe mindre, er det bedre å kjøpe fritid fremfor å jobbe redusert.

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.