livsstil

12 grunner til å ha matkasse og hvilken jeg anbefaler

Eivind Berg 8 min å lese
12 grunner til å ha matkasse og hvilken jeg anbefaler

Jeg er nå en av mange som benytter matkasse. Nordmenn har omfavnet fenomenet. De nyeste tallene jeg har funnet stammer fra Adressa som sier at det er det er om lag 65.000 matkasser som leveres til norske husholdninger i uka. De to største leverandørene, Adams Matkasse og Godt Levert, har kapret halve markedet.

En matkasse forenkler hverdagen. Hvor ofte har du stått i butikken, gjerne med hylende småbarn ved siden av deg, og tenkt “faen heller, hvordan kom jeg hit?”. Eller du drar aldri innom butikken fordi du plukker med deg sushi eller en pizza på vei hjem.

Kanskje du ønsker å bli bedre på kjøkkenet? Enten er du litt lei av potetstappe laget på pulver og vann, eller så har kreativiteten gått litt i stå. De nye idéene dukker ikke opp. Det blir de samme rettene på rotasjon. Da er det praktisk å få levert nye retter og teknikker hjem på døra hver uke.

Tenker du på hvor mye du bruker på mat? Sikkert altfor mye. Da er ihvertfall ikke matkasse aktuelt. Opptil 275 kroner per middag er stivt. Som å spise på restaurant hver dag. Men, det kan faktisk hende at du vil spare penger totalt sett. Jeg har ihvertfall interessante tall basert på egne erfaringer som tyder på at jeg faktisk sparer penger på det.

OBS: Dette innlegget er fra 2017, men dette er like relevant fremdeles. Jeg bruker samme matkasse i dag, hver eneste uke, som jeg gjorde da innlegget ble skrevet i 2017. Dette innlegget inneholder også annonselenker fra Adams Matkasse og Godt Levert.

Matkasseleverandører

Matkasseleverandørene dukker opp overalt. Det er et stort marked med mange om beinet. Det er mange leverandører å velge mellom, og blant alternativene finner vi:


Få 20 % rabatt på to første matkasser

Lyst til å prøve matkasse? Nå kan du få 20 prosent rabatt på to første matkasser av Adams Matkasse og Godt Levert.


Argumentet mot matkasse er ofte pris. Da er det greit å vite at matkassene ligger på noenlunde samme nivå hos alle leverandører. Prisene gjelder for tre middager uten levering, foruten Matkomfort som har fire middager og levering inkludert.

Pris for en standard matkasse

Dersom du ikke gidder å bruke 750 kroner på en matkasse så finnes det rimeligere alternativer. Godt Leverts billigste matkasse koster 499 kroner. Det gir hurtige middager, sikkert gode råvarer, men basert på menyen ser det ut som kjedelige retter. Men, for all del, hvis alternativet er Fjordland, så er det bare å kjøre på.

Du kjøper ikke en matkasse bare for råvarene. Du betaler også for tiden og kunnskapen til kokkene som komponerer rettene. Tidligere landslagskokk Adam Bjerck er frontfigur og gründer i Adams Matkasse. Godt Levert skriver at de har sju faglærte kokker, og Kokkeløren har kokker som har vært kjøkkensjefer på anerkjente restauranter i Oslo.

Mye å velge i

Det er stor sprik i forhold til hvor mange matkasser hver leverandør tilbyr.

Adams Matkasse har sju matkasser som kan bestilles nå, og referanse til 11 matkasser inkludert tilleggspakker på spørsmålssiden. Alle menyene er tilgjengelig for femdagerskasser. Med opptil 35 retter i uken å velge mellom bør det være noe for enhver smak.

Kvaliteten på råvarene og rettene

De matkassene jeg har prøvd har hatt gode råvarer. Det er tross alt det de lever av. Kommer hermetisk bogskinke bankende på døra er det naturligvis ingen som gidder å abonnere på det.

Produsentene er ofte småskalaprodusenter rundt omkring i Norge. For meg er det et argument for å abonnere på matkasse at råvarene kommer fra småskalaprodusenter fra Norge. Det er ikke Rema 1000 eller Norgesgruppen som sitter igjen med gevinsten, men det er et lite bidrag for at Tomt Gård, Rørosmeieriet, Lofoten Gårdsysteri og andre småskalaprodusenter fortsatt skal kunne lage norsk mat av ypperste kvalitet.

Eksklusiviteten er et annet argument for å velge matkasse. De samme småskalaprodusentene kan gi deg smaksopplevelser du ellers ikke ville fått. I en matkasse fikk jeg levert Kraftkar fra Tingvollost som nylig ble kåret til verdens beste ost. Det gir en følelse av litt ekstra luksus i hverdagen.

Hva er den faktiske kostnaden? Gi meg tall!

Matkasse blir tilsynelatende en avveining mellom penger og bekvemmelighet. Teorien min er at merkostnaden av en matkasse ikke er dramatisk fordi jeg har endret vanene mine.

Det er rasjonelt å mene at 825 kroner inkludert frakt er veldig mye å betale for tre middager. Det er 275 kroner per middag og 3.300 kroner i måneden. I utgangspunktet er det dyrt, og det er mye dyrere enn det jeg både jeg du bruker på en normal middag hjemme.

Jeg lever godt, i dobbel forstand, med at jeg ikke alltid tenker økonomisk når det gjelder mat. Har jeg lyst på noe godt til middag så kjøper jeg det, men jeg har også vent meg til et forbruk på mat jeg mener er langt innenfor fornuftighetens grenser. Jeg ligger over SIFOs referansebudsjett, men det har heller aldri vært en målsetning å ligger under det.

Hvordan har matkassen påvirket matbudsjettet? I juli, august, september og oktober var min utgiftene til mat som en rett snor. Differansen på måneden med lavest forbruk var innenfor 3% av snittet på de fire månedene.

Utgifter til dagligvarehandel

Etter at jeg begynte med matkasse i november økte utgiftene til mat i butikk betydelig. 15%, basert på normalmånedene november og januar, er en stor økning. Desember var litt spesiell siden det var jul og jeg var bortreist i to tredjedeler av måneden.

Likevel virker trenden klar: Jeg bruker mer penger på mat, men langt mindre enn de 1.650 kronene jeg betaler i måneden for matkassen. Naturligvis. Det er tross alt 12 middager som jeg ikke behøver å kjøpe på butikken.

Det interessante kommer hvis jeg tar med utgifter for take-away og restauranter.

Utgifter til mat og restauranter juli til januar.

Fra denne grafen er trenden at jeg bruker mindre penger penger totalt sett på mat etter at jeg gikk over til matkasse. Jeg spiser åpenbart mindre ute. Det kan skyldes sesongvariasjoner, men det er interessante tall. I oktober må en bursdagsmiddag ta av seg skylda for kostnaden, mens desember inneholdt et dyrt julebord. Alkohol er også holdt utenom her, men skulle det blitt tatt i regnskapet i forhold til å spise ute så ville differansen vært enda større.

12 gode grunner til å ha matkasse

Det er ikke tvil om at dette er hverdagsluksus som jeg unner meg fordi jeg har mulighet til det. Jeg setter pris på god mat og er villig til å betale for det. Det er mange gode grunner til å ha matkasse.

 1. Du slipper å være kreativ hver dag.
 2. Du får inspirasjon og lærer nye teknikker på kjøkkenet.
 3. Du unngår handleturer. Med småbarn kan enhver handletur ende opp i et mareritt. Det er i seg selv verdt en formue å slippe unna en tur til butikken rett etter barnehagen. Å unngå handleturer er i seg selv også kostnadsbesparende fordi det gir mindre spontanhandling.
 4. Middagen er sunn, alltid god og balansert. Til tider glimter de også til og du får restaurantfølelse hjemme på en onsdag.
 5. Det blir vanskeligere for deg å finne lette utveier. Ingenting godt til middag? Den fungerer ikke lenger. Sushi-konsumet går i kjelleren. Take-away er nesten en saga blott!
 6. Det vil gi deg litt luksus i hverdagen som igjen kan gjøre deg lykkelig.
 7. Matkassen kan gi unike smaksopplevelser. Å få verdens beste ost levert på døra føles spesielt og eksklusivt.
 8. Du støtter småskalaprodusenter som lager norsk kvalitetsmat.
 9. Mindre svinn! Du får det du behøver for en rett. I butikken er det umulig å kjøpe en halv basilikumsplante eller én gulrot. Det betyr mer penger spart.
 10. Endrete middagsvaner. I og med at du spiser til tider luksuriøs hverdagsmat gjennom matkassen er ikke kravene til resten av uken like høye. Det kan igjen føre til enklere og billigere middager i resten av uken.
 11. Oppskriften er klar og ingrediensene er målt opp. Det sparer tid på selve middagslagingen.
 12. Det sparer potensielt penger, og hvis ikke så veier merkostnaden opp for ulempene.

Rimeligere alternativer til matkasse

Jeg har tatt et valg om å ha matkasse og så langt har det fungert bra. Skulle jeg ønske å kutte ned kostnadene på mat så er likevel matkassen som er blant det første som ryker. Tidligere har jeg ukeshandlet, og det har fungert veldig bra. Jeg har flere ukesmenyer liggende med komplett handleliste, men de brukes sjelden igjen fordi jeg vil ha noe nytt. Det tar tid å være kreativ, men økonomisk blir det bedre. Det er også mulig å ukeshandle via www.kolonial.no hvis det er handleturen man er allergisk mot.

Mitt valg av matkasse

Jeg benytter meg av Kokkeløren av flere grunner. De begynte som en butikk i Oslo, men leverer nå matkasser. Som tidligere kunde i butikken deres var jeg alltid fornøyd med kvaliteten på råvarene og rettene. I tillegg til at middagsrettene er gode så er de tre viktigste grunnene for meg at:

 • Alt som tar tid er ferdig laget og mye bedre enn jeg kunne klart på tiden jeg har på å lage middag. Det tar for eksempel en god del tid å lage en skikkelig god tomatsaus. Med Kokkeløren kommer alt av sauser, currypaster og pestoer ferdig laget.
 • Alt er inkludert. Jeg slipper basisvarer. Alt som trengs til middagen foruten salt, pepper og stekeolje kommer i matkassen. Behøver retten tre spiseskjeer mel får jeg tre spiseskjeer kvalitetsmel med matkassen.
 • De har avtaler med småskalaprodusenter som gir råvarer med ypperlig kvalitet.

Oppdatering 2020: Min foretrukne matkasse er fremdeles Kokkeløren

Dette innlegget ble skrevet i februar 2017. Det er på tide med en oppdatering.

Da anbefalte jeg Kokkeløren, og vi bruker fremdeles Kokkeløren. Hver eneste uke. Og det har vi gjort i mer enn tre år nå. Fordi det er en skikkelig god matkasse. De har vokst bra og fått en god avtale med Meny som selger enkeltretter i utvalgte butikker. Men de er fremdeles tro mot sitt konsept. Kvalitet i både råvarer og oppskrifter.

Det har gjort at jeg aldri har endret fra Kokkeløren. Ulempen er at Kokkeløren ikke er tilgjengelig overalt. Men Adams Matkasse og Godt Levert er solide produkter også (har testet Adams Matkasse og har venner med Godt Levert). Så leverer ikke Kokkeløren til deg anbefaler jeg å teste en matkasse fra Adams Matkasse eller Godt Levert.

Oppsummering matkasse

Tilsynelatende går det an å spare penger på å bruke matkasse. Det kan godt hende du gjør også. Det kommer litt an på matbudsjettet ditt. Desto høyere matbudsjettet så vil det være mer å spare på en matkasse. Sesongvariasjoner kan ha gjort utslag på mine tall. Det gjenstår å se. Jeg skal følge med på trenden videre og sammenligne år for år.

Uansett er merkostnaden av en matkasse noe jeg gladelig tar så lenge lenge kvaliteten og variasjonen fortsetter å være så god som den er.

Bruker du matkasse? Kunne godt tenkt meg å lese om din erfaring med matkasse. Er du fornøyd og hvilken leverandør bruker du?

Et senere innlegg vil ta for seg selve matkassen. Hvor mye koster en matkasse i vare- og arbeidskostnader hvis jeg skulle gjort det selv?

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.