God økonomi handler
om å ha kontroll på fire ting

 

Forbruk

BRUK PENGER FORNUFTIG
Et fornuftig forbruk er en forutsetning for en god personlig økonomi. Skaff deg oversikt over økonomien din. Prioriter hva du bruker penger på. Se på de store utgiftene først. Ikke slutt å bruke penger, men bruk pengene på det som er viktig for deg.

 

Inntekt

ØK INNTEKTENE UTEN Å ØKE FORBRUKET
Du får som regel lønnsøkning en gang i året. I tillegg drypper det inn noen større summer i løpet av livet i form av bonuser, skattepenger og arv. Det er lett å la seg rive med, men det viktigste er å unngå livsstilsinflasjon. Bygg gode vaner i stedet for øke forbruket.

 

Sparing

SETT AV PENGER TIL EN REGNVÆRSDAG
Betal deg selv først. Sett av en del av lønna hver måned før du bruker penger på andre ting. Legg deg opp penger slik at du kan håndtere uforutsette utgifter siden bilen og vaskemaskinen ryker når du minst trenger det. Sett pengene inn på en bufferkonto som inneholder et par månedslønner. Lag så sparemål for å realisere drømmene og ønskene dine. Lyst til å bli økonomisk uavhengig? Da bør du spare minst 50 prosent av inntekten din.

 

Investering

SETT PENGENE I ARBEID OG LA DE VOKSE
Du taper penger på å ha dem i banken. For å bygge formue, spare til pensjon eller til de store kjøpene i livet bør du investere i aksjefond. Lag en investeringsplan og fokuser på kostnader. Det er ikke farlig å investere i aksjefond! Usikker? Les de mange innleggene om investering på denne siden.

 

Gratis ressurser for å hjelpe deg på veien