investering

Investere i gull og krypto etter corona

Eivind Berg 8 min å lese
Investere i gull og krypto etter corona

Med usikkert aksjemarked, opp mot 20 prosent arbeidsledighet i USA, langvarig lockdown, helikopterpenger og uendelig pengetrykking ønsker jeg å spre pengene på noe annet enn bare aksjer.

Litt av midlene går inn i gull og krypto. Dette er hvorfor og hvordan du kan investere i gull og krypto.

Hvorfor ikke ha alt i aksjer nå?

Jeg har tidligere og lenge vært i “100 prosent aksjer til du dør”-kategorien. Mange ble veldig overrasket over at jeg bestemte meg for å selge før corona. Jeg har et litt annet syn på risiko nå enn før corona. Jobben som var sikker var plutselig ikke så trygg lenger. Porteføljen med 100 prosent aksjer ville stupt. Det diversifiserte indeksfondet er ikke så diversifisert lenger når alt faller samtidig.

Kaifus i Frihetsfondet skrev et glimrende innlegg om diversifisering som har ligget i bakhodet siden januar som er bakgrunnen for noen av tankene i dette innlegget. Poenget hans er at diversifisering på tvers av aktiva historisk sett har gitt bedre avkastning, mindre risiko, mindre fall i porteføljen og færre år å ta tilbake det tapte.

Nå mer enn noensinne tror jeg det er det er fornuftig å diversifisere på tvers av aktiva.

Det er vanskelig å være positiv på verdensøkonomiens vegne og jeg tror mye kan endres av corona.

Jeg så naboen klippe håret på guttungen på terrassen her en dag. Det er like greit som å ta bilen til kjøpesenteret for å klippe håret. Jeg satt i bilen og ventet mens ansatte hos Biltema lastet varer i bagasjerommet. Folk lager mer mat hjemme. Vi innser at det er like greit å jobbe hjemme som på kontoret (helst uten barnehagebarn hjemme riktignok). Vi innser at vi egentlig ikke jobber en full arbeidsdag uansett. Sjefene kan fort innse at det ikke er behov for alle ansatte. Selskaper som ikke tjente penger i utgangspunktet kommer ikke til å ansette like mange som var ansatt tidligere. Brødet du baker hjemme er bedre enn det du får på butikken. Hjemmeleveranse blir den nye normen. Du sparer mer for å ha et sikkerhetsnett. Du tilbringer mer tid med familien. Du reiser mindre og foreldre innser at barnas gaming faktisk kan være en relativ sunn aktivitet.

Noen nye vaner blir permanente. Andre ting går tilbake til normalen. Ingen vet hvordan det går. Jeg nekter å tro at økonomene som spår en umiddelbar retur til normalen i løpet av 2020 vet hva de snakker om. Det gjør forsåvidt ikke de som forventer depresjon. Ingen vet siden ingen har sett denne situasjonen før.

Mulighetsrommet i verden er enormt. Fra et raskt comeback til en depresjon. Fra at ting går nesten tilbake til normalt til at EU blir oppløst. Fra at USA fortsetter som før til at Kina blir den nye verdensmakten.

På den ene siden kan aksjemarkedet stupe nye 50 prosent, men det kan også raskt gå tilbake til nye høyder.

Med 20-30 prosent arbeidsledighet i USA, en langvarig kamp mot corona, manglende politisk lederskap virker ikke det første usannsynlig.

På den andre siden: Et enormt obligasjonsmarked som ikke får avkastning på grunn av rekordlave renter kan flytte pengene til aksjemarkedet. Myndighetene i USA premierer forgjeldede selskap ved å kjøpe opp dårlig gjeld og redder Wall Street. Da er veien kort til nye høyder.

Det er grovt sett tre scenarioer jeg ønsker å planlegge for. To er ytterpunkter og en er perfeksjon. Med USA som hovedfokus fremdeles:

  1. Uendelige kvantitative lettelser og helikopterpenger skaper en overopphetet økonomi fordi virussituasjonen løser seg raskere enn forventet. Resultatet av for mye penger i omløp medfører kraftig inflasjon.
  2. De treffer perfekt. Tiltakene fungerer som forventet. Pengene går til de riktige tingene og virussituasjonen løser seg om ikke altfor lenge.
  3. Tiltakene løser ikke problemene. Folk slutter å bruke penger. Det blir massekonkurs. Bankene begynner å slite og vi ender opp med en depresjon.

Punktene er det ikke jeg som har kommet opp med. Mesteparten av det jeg tenker rundt investeringer i forbindelse med corona er samlet basert på hva smartere folk enn det jeg er sier. Punktene ble lagt ut i denne podcasten, og jeg synes de oppsummerer mulige utfall godt.

Blir det punkt to er det aksjer man bør eie, men sjansen for første eller tredje scenario er langt større enn null. Og jeg føler sjansen for nummer tre blir større for hver dag som går.

Dette bildet oppsummerer situasjonen nå. Ingenting gir mening lenger.

Med scenario nummer tre som ikke usannsynlig er det heller ikke fornuftig å ha 100 prosent i aksjer. Og hva er alternativene til aksjer?

Hensikten med diversifisering er å eie ukorrelerte assets som stiger i verdi når aksjemarkedet faller. Det er derfor man tradisjonelt øker i rentefond jo nærmere pensjonsalder man kommer.

Jeg er ikke veldig begeistret for rentefond. De som søkte høy avkastning i høyrentefond tapte like mye på en måned som aksjemarkedet. Med renten nær null er det heller ikke mye avkastning å hente.

I nyhetsbrevet (som du kan abonnere på nederst i innlegget) skrev jeg for en stund tilbake at jeg kjøper meg inn igjen etter corona. Det er ikke fordi jeg er positiv, men det er for å ta høyde for det andre scenarioet. Å time bunnen perfekt er nærmest umulig. Å prøve tror jeg heller ikke er lurt når mulighetsrommet er så stort som det er nå.

I nyhetsbrevet skrev jeg også at jeg kjøper gull og krypto. Begge kan fungere mot en og tre.

Bakgrunnen for dette innlegget er at jeg er overrasket over mengden spørsmål jeg fikk om å investere i gull og krypto. Mange er nysgjerrige og resten av innlegget er rent praktisk om hvilke alternativer du har for å investere i gull og krypto i dag.

Dette er ikke investeringsråd. Du må ta ansvar for egen portefølje selv.

Hvorfor investere i gull

Gull har vært et betalingsmiddel i tusenvis av år. Det som gjør gull interessant for meg nå er at det har vært gunstig å eie gull i dårlige perioder i aksjemarkedet. Totalt sett har faktisk gull levert bedre avkastning enn aksjer siden 70-tallet.

Grafen sier alt. Gull gjør det godt når aksjemarkedet gjør det dårlig og motsatt.

Jeg ser på gull som er bedre alternativ enn både kontanter og rentefond.

Det som skjedde i 1971 var at USA ved Richard Nixon fjernet gullstandarden som var at én unse gull kunne byttes inn mot 35 dollar. Dollaren kollapset og prisen på gull skjøt i været.

Den andre gangen gull skjøt i været var under og like etter finanskrisen.

70-tallet hadde også voldsom inflasjon og en stagnerende økonomi. Ingenting er så populært om dagen som å trekker paralleller til ting som har skjedd tidligere, og med massiv pengetrykking er stagflasjon som på 70-tallet en av mange muligheter.

En liten digresjon om gull: Historien om "The golden king" Mansa Musa, verdens rikeste mann gjennom tidene, er verdt noen minutter.

So lavishly did he hand out gold in Cairo that his three-month stay caused the price of gold to plummet in the region for 10 years, wrecking the economy.

Hvordan investere i gull

Kjøpe fysisk gull: Du kan kjøpe gullmynter i nettbutikker. Jeg vet ikke hvilke butikker som er til å stole på og derfor vil jeg heller ikke nevne noen. Risikoen for å bli lurt slår meg som ikke ubetydelig. Transaksjonskostnader kan også være et problem. Når det er sagt, å eie fysisk gull bør være uproblematisk. Du kan lagre det hjemme (gull dekkes av innboforsikring) eller du kan leie en bankboks å lagre det i.

Fordelen med å kjøpe fysisk gull er at gull er definert som løsøre noe som gjør at det for privatpersoner er skattefritt å omsette gull. Med andre ord: Ingen skatt på gevinst.

Kjøpe ETF’er som følger prisen på gull: Her er det flere å velge mellom og ETF’ene har også backing i fysisk gull. Personlig har jeg valgt iShares Gold Trust, men SPDR Gold Trust er også et alternativ.

Kjøpe gullprodusenter: Hvis prisen på gull går opp, vil marginene for produsentene også gå opp. Den største posisjonen til Marius Borthen i suksessfondet Blueberry Capital er i globale gullgruveselskaper.

Gruvene som utvinner gull tjener på økt gullpris, samtidig som kostnadene for å utvinne råvaren har gått ned med lavere oljepris de siste ukene. Der har du en dobbeleffekt, og når gullgruveaksjene samtidig har falt, fremstår risk/reward som meget god nå.— MARIUS BORTHEN TIL FINANSAVISEN 04.04.20

Jeg har kjøpt både gullprodusenter og iShares Gold Trust.

Delvis fordi jeg må balansere kontoer fire kontoer hos Nordnet (aksjesparekonto, investeringskonto zero, aksje- og fondskonto og pensjonskapitalbevis). Jeg får ikke kjøpt iShares Gold Trust på aksjesparekonto, men der får jeg kjøpt gullprodusenter. Av ETF'er som følger gullprodusenter kan du velge for eksempel VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (med ticker G2X) eller BlackRock iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) (med ticker IS0E).

Hvis du vil støtte bloggen kan du kjøpe gull hos Nordnet via denne annonselenken: Kjøp gull hos Nordnet.

Ulempen med å kjøpe gull gjennom Nordnet er valutarisikoen du må ta siden du må handle i euro eller dollar.

Hvorfor investere i krypto

Jeg har tidligere skrevet et innlegg på 6000 ord om Bitcoin der jeg skrev at jeg ikke kjøper Bitcoin. Veldig mye har skjedd siden den tid, men hvis du trenger en forklaring på hva Bitcoin er og hvordan Bitcoin fungerer anbefaler jeg å lese det innlegget.

Det store spørsmålet er om å investere i krypto faktisk er en investering. Nja. Kanskje ikke. Jeg er positiv til fremtiden på kryptos vegne som betalingsmiddel på lang sikt. For meg er det en naturlig utvikling i en tid med uendelig pengetrykking og politisk usikkerhet.

Jeg ønsker noe krypto nå fordi:

  1. Jeg ser på Bitcoin som en opsjon hvis det skulle eksplodere på oppsiden.
  2. Bitcoin følger stort sett ikke samme utvikling som aksjemarkedet.
  3. Bitcoin er ikke en uendelig ressurs i motsetning til penger.
  4. Bitcoin-halveringen i mai bør, basert på historien, føre til høyere pris.

Selv om det virker ukorrelert krakker Bitcoin når aksjemarkedet krakker. Siden februar har det vært omtrent en-til-en forhold mellom Bitcoin og S&P500. Jeg tror ikke det varer evig. Gjeldstyngede og diversifiserte investorer måtte kaste kortene i mars og da måtte de ut av alt. Aksjer, krypto, renter. Ingenting var trygt.

Du bør vite hva du gjør før du investerer pengene dine i kryptovaluta siden risikoen er høy. Hvis du likevel ønsker å kjøpe kryptovaluta har du to muligheter. Kjøpe ordentlig krypto eller å kjøpe eksponering mot krypto.

Kjøpe krypto hos Firi

Firi er en norsk kryptobørs som er registrert hos Finanstilsynet og som ønsker å gjøre det like lett å kjøpe kryptovaluta som aksjer og fond. Du må legitimere deg med bank-id for å bli kunde.

Med andre ord er det en norsk handelsplass for kryptovaluta du kan stole på.

Jeg bruker Firi fordi det er enkelt å sette inn penger (det tar minutter med Vipps), det er enkelt og brukervennlig å handle, uttak går raskt (både til bank og til andre børser), de gir deg riktig utfylling for skattemeldingen og du kan nå også opprette spareavtale.

Hvis du er nysgjerrig på bitcoin eller andre kryptovalutaer er Firi et godt sted å starte.

Jeg mottar provisjon hvis du blir kunde hos Firi gjennom den lenken.

Kjøpe eksponering mot krypto hos Nordnet

Du kjøper et sertifikat (handles som vanlig aksje) som følger prisen til den underliggende kryptovalutaen. Hos Nordnet kan du kjøpe eksponering mot Bitcoin og Ethereum. Det finnes to forskjellige sertifikater for Bitcoin; Bitcoin XBT og Bitcoin XBTE. Forskjellen er om du vil kjøpe i svenske kroner eller i euro.

For å handle må du bruke aksje- og fondskonto. Skatteleggingen er identisk med aksjer.

Hvis du vil ha eksponering mot krypto i stedet for å eie krypto selv kan du kjøpe hos Nordnet via denne annonselenken: Kjøp krypto hos Nordnet (annonselenke).

En stor ulempe med å kjøpe via Nordnet er at du ikke kan handle utenfor børsens åpningstid mens markedene for kryptovaluta er åpne 24/7. Prisen på 2,50 prosent i året kan virke dyrt, men sammenlignet med spread’en du betaler på en normal kryptobørs er det faktisk ikke så ille.

Oppsummering for hvordan du kan investere i gull og krypto

Jeg er fremdeles pessimist og forventer urolige tider i aksjemarkedet. Selv med en tidshorisont på 20-30 år ser jeg ikke noen grunn til å akseptere tap jeg tror jeg kan unngå ved å være en mer aktiv investor og gjennom diversifisering.

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.