investering

Bør du følge aksjetips fra eksperter?

Eivind Berg 8 min å lese
Bør du følge aksjetips fra eksperter?

Jeg var på Investordagen 2018 13. juni 2018. Det var en god dag med mange gode innlegg, dyktige foredragsholdere, interessante paneldebatter, god stemning og mange aksjetips.

Ekspertene dro frem sine 15 favoritter. Hvor rik ville jeg blitt hvis jeg fulgte aksjetipsene?

Aksjetips kommer som oftest i aviser og artikler på nett. På konferanser og investorkvelder florerer aksjetipsene og ofte er aksjetipsene høydepunktet på hele arrangementet.

Der er analytikerne blant sine egne. De skal vise at de har rett. De skal promotere meglerhuset sitt. De kaster rundt seg med superlativer om sine favoritter.

På segmentet for analytikerne på Investordagen 2018 var det 40 minutter med skryt. Aksjer som kunne gå togangeren. Tregangeren. Den beste sektoren og gode investeringscase.

For en som nettopp hadde sluttet med enkeltaksjer var det egentlig et lite mareritt å høre på.

Innlegget Hvorfor jeg solgte alle enkeltaksjer ble publisert drøyt to uker før Investordagen 2018.

Lysten til å kjøpe økte i takt med superlativene. Jeg fikk en kraftig følelse av massesuggesjon. Jeg satt der med 1.000 andre som også ville investere.

Jeg investerte aldri.

Men jeg tok vare på aksjetipsene og det har gått akkurat ett år. Dette er hvordan det gikk og hvilke lærdommer du kan ta fra aksjetips.

Fire aksjetips fra Henriette Trondsen i Arctic Securities

Henriette var positiv til teknologisektoren og kom med fire teknologiaksjer hun hadde stor tro på.

Klarer du å plukke de riktige aksjene i teknologi-sektoren er det den sektoren som vil gi deg høyest avkastning
— HENRIETTE TRONDSEN PÅ INVESTORDAGEN 2018

Hun var positiv til Link Mobility fordi de var ledende på meldinger fra bedrifter til privatpersoner. En melding fra Norwegian om hvilken gate du skal på kom fra Link Mobility.

Hun forventet oppkjøp og fikk rett. 13. juni stod aksjen i 173 og en knapp måned senere kom budet på 225 kroner. En oppgang på 30 prosent.

Link Mobility ble senere tatt av børs.

Schibsted

Schibsted er ledende på rubrikkannonser og eksempelet hun brukte på hvor vanskelig det er å komme inn på markedet er amerikanske Craigslist som ser identisk ut nå som for 18 år siden.

aksjetips

Nordic Semiconductor

Selskapet leverer komponenter til trådløse produkter og Trondsen sa Nordic Semiconductor er markedsledende innenfor Bluetooth Low Energy som er en av de trådløse teknologiene som har vokst raskest de siste årene. I tillegg er selskapet godt posisjonert for megatrenden Internet of Things.

aksjetips

Vishai Intertechnology

En personlig favoritt hos Trondsen. De er posisjonert i chipsegmentene med raskest vekst som er bil og industri. Selskapet var veldig rimelig priset til under halvparten av lignende selskaper.

aksjetips

Det siste året har selskapet gått ned 33,6 prosent (fra en kurs på 23,9 til 15,86).

To aksjetips fra John Olaisen i ABG Sundal Collier

Olaisen var positiv til to selskaper i oljeservice. Grunnen var at det nå var bedre tider.

Oljeselskapene har masse cash. De bruker penger når de får penger og det gjør de nå.— JOHN OLAISEN PÅ INVESTORDAGEN 2018

Han refererte også til forsiden på Dagens Næringsliv i 29. mai 2018 der overskriften var “Her er oljefesten er i full gang igjen”.

Når oljeselskapene skal brenne penger er det i seismikk pengene kommer først. Derfor var han positiv til Spectrum og Seabird.

Spectrum

Spectrum var en doblingskandidat blant annet fordi de var priset lavt sammenlignet med konkurrenter.

aksjetips

Seabird

Han nevnte, noe som forsåvidt også kunne være en advarsel, at Seabird hadde kommet seg gjennom krisen selv om selskapet holdt på å gå konkurs mange ganger de siste årene.

Markedet forbedret seg kraftig og det var sterk markedsetterspørsel etter seismikk.

Aksjen kan gå tregangeren.— JOHN OLAISEN OM SEABIRD PÅ INVESTORDAGEN 2018
aksjetips

To aksjetips fra Kolbjørn Giskeødegård i Nordea

Giskeødegård kom med en overbevisende historie om hvorfor laks var lurt å investere i. Tilbudsveksten av fisk gikk fra åtte prosent før 2012 til to-tre prosent i årene 2013 til 2017. Prisdriveren for laks er tilbud. Og når tilbudet er flatt, går prisen opp noe lakseselskapene tjener mer penger på.

Dette skyldes også en jevn og trutt økning i dødelighet. Uten forventet vekst på kort sikt og mellomlang sikt var sektoren attraktivt priset på det tidspunktet ifølge Giskeødegård.

For verden trenger mer laks.

Hans to favoritter var Lerøy og chilenske Salmones Camanchaca.

Lerøy

Lerøy var en pengemaskin med gode marginer som skulle opp i pris.

aksjetips

Salmones Camanchaca

Salmones Camanchaca var det billigste lakseselskapet som Nordea hadde dekning på. Det var for lavt priset og med høy aksjerabatt skulle det opp.

aksjetips

Tre aksjetips fra Preben Rasch-Olsen i Carnegie

Rasch-Olsen kom med tre aksjetips i tre forskjellige sektorer.

Schibsted

Det første aksjetipset var Schibsted fordi Schibsted var nummer en eller to i verden på globale rubrikkanonnser på nett, samt at de hadde snudd avisdrift fra tap til å vokse.

Schibsted er et veldig godt investeringscase.
— PREBEN RASCH-OLSEN PÅ INVESTORDAGEN 2018
aksjetips

XXL

Han mente XXL var langt forut for sine konkurrenter i Europa og langt foran innen sport.

Prisingen var som om XXL skulle gå konkurs, men XXL var "still a champion in a difficult market" med kursmål på 110. At du kunne kjøpe XXL til en P/E på 12,5 var et "under".

XXL skjønte seg på nett og hadde en nettsatsing som lå langt foran alle andre.

Det er noe som er riv ruskende gærnt i prisingen av XXL sammenlignet med de andre online-spillerne [Sportamore, Zalando, Boozt].— PREBEN RASCH-OLSEN PÅ INVESTORDAGEN 2018
aksjetips

Scatec Solar

Det tredje aksjetipset til Rasch-Olsen var Scatec Solar. Han sa det er én vinner i solsektoren og det er de som drifter solparker (i motsetning til REC som produserer solpaneler). Barnas penger skulle fremdeles plasseres i Scatec siden det var et fantastisk langsiktig case.

aksjetips

Fire aksjetips fra Stig Myrseth

Stig Myrseth var ikke blant analytikerne, men hadde en egen presentasjon senere på dagen der han snakket om olje som den største forsikringen mot en nedtur i verdensøkonomien.

Han trakk frem sine fire beste selskaper på Oslo Børs.

Flex LNG

Det første aksjetipset var fraktselskapet Flex LNG (LNG er gass som er nedkjølt slik at det er flytende gass) som var inne i en megatrend.

aksjetips

Spectrum

Myrseth kom med mange av de samme argumentene som Olaisen. Oppkjøpskandidat som var lavt priset sammenlignet med konkurrenten TGS.

Skal ikke ha doktorgrad i økonomi for å skjønne at det vil være innvannende for TGS og positivt for aksjekursen om de kjøper Spectrum.— STIG MYRSETH PÅ INVESTORDAGEN 2018
aksjetips

Seabird

Myrseth mente Seabird var inne i en megatrend der markedsandelen for havbunnsseismikk øker kraftig sammenlignet med annen seismikk. Med potensiell åpning av østkysten i USA (av Trump) ville hele markedet transformeres. Markedet hadde ikke tatt høyde for scenarioene Myrseth så for seg.

aksjetips

Multiconsult

Det fjerde aksjetipset var Multiconsult som hadde hatt uflaks på en rekke prosjekter og i tillegg hadde de voksesmerter. Aksjen var en doblingskandidat hvis de fant igjen til gode gamle dager.

aksjetips

Oppsummering av aksjetips fra Investordagen 2018

Jeg hadde ikke blitt rik av å følge disse aksjetipsene.

Det hadde endt med et tap. Hvis jeg hadde investert 10.000 kroner i hvert aksjetips ville jeg sittet igjen med 143.784 kroner på 150.000 kroner investert.

Eller et tap på 4,14 prosent (før kurtasje).

Hadde jeg investert 10.000 per selskap (for å unngå å investere dobbelt i Spectrum, Seabird og Schibsted) ville tapet vært 4,4 prosent.

Det er dårligere enn for eksempel DNB Norge Indeks som har returnert -2,52 prosent i samme periode.

Minus 4,14 prosent på aksjetips fra fem analytikere som er eksperter og drar frem sine aller største favoritter.

Resultatet er egentlig overraskende når hele presentasjonen handler om hvor positive de er til aksjen, hvorfor selskapet er underpriset og hvor mye den kan gå.

Men resultatet sier heller ingenting om aksjetips fra analytikere generelt sett er gode eller dårlige. Til det er 15 aksjetips altfor få.

Det du sjelden får vite fra aksjetips

Å ta frem aksjetips etter ett år er vilkårlig, men jeg har et poeng: Handler du på aksjetips spiller du i praksis rulett med håp om et positivt utfall.

Basert på aksjetips fra analytikerne får du mange argumenter for hvorfor du skal kjøpe. Men det er svært mye du ikke vet. Du vet ikke når eller hvorfor du skal selge. Du vet ikke risiko. Det samme gjelder aksjetips du får på forum på nettet, via kolleger eller fra familie.

Du får hjelp til å ta kjøpsbeslutningen. Etter det er du alene. Da er det enkelt å oppsøke informasjonen du leter etter for å bekrefte at du har gjort et godt kjøp.

Her er flere grunner til at det er en dårlig idé å følge aksjetips ukritisk:

  1. Det er vanskelig å vite hvor mye du skal kjøpe for siden du ikke vet hvor stor posisjon analytikeren har relativt til egen portefølje.
  2. Du vet sjelden hva tidshorisonten er. Er den ett år? To år? Tre måneder? Derfor er ett år vilkårlig. Skal jeg tippe, er det lenge siden Preben Rasch-Olsen solgte seg ut av XXL, men det vet ikke jeg. Det eneste jeg vet er at han (som mange andre) var positiv til XXL på et tidspunkt.
  3. Siden du ikke vet tidshorisonten, vet du heller ikke når du skal selge. Hva er det som skal skje for at en kjøpsanbefaling endrer seg til en salgsanbefaling?
  4. Du kjenner som regel ikke selskapet og du vet ikke hva de negative triggerne er eller hvordan du skal forholde deg til dem. Skal du kjøpe mer eller selge hvis kursen faller fem prosent på en dårlig rapport? Det er vanskelig å vite når du har kjøpt basert på et aksjetips.
  5. Det er ikke sikkert du kjenner sektoren og konkurrentene som er relevante for selskapet.
  6. Du vet som regel ikke inngangskursen til tipseren. Det kan hende det var et godt kjøp for ham, men ikke for deg.

I sum mener jeg du bør anse aksjetips som det det er: underholdning.

Hvis du likevel ønsker å følge aksjetips kan det være lurt å tenke på følgende:

  • Diversifisering. Da jeg hadde enkeltaksjer satte jeg en grense på minimum seks og maksimum ti aksjer. Det er samme som mange modellporteføljer har.
  • Posisjonsstørrelse: Lik vekting blant alle aksjer fordi jeg i praksis ikke kan forutsi hva som kan skje.
  • Utvalgskriterier (som for det meste handler om å begrense risiko): Tenk på om du ønsker selskaper som ikke tjener penger eller som ikke vokser. Gjerne følg aksjetips i bransjer du kan sette deg inn i.
  • Ikke følg aksjetips kun for en sektor.
  • Oppfølging etter kjøpet; Stop loss er lurt. Du kan også vurdere trailing stop loss hvis du ikke vet når du skal selge når aksjen går opp.
  • Lag en regel for når du kan kjøpe igjen etter å ha solgt. Hvis du selger på grunn av stop loss så er det lett å bli fristet til å kjøpe seg inn igjen.
  • Du kan bli kunde hos et meglerhus for å få tilgang til analysene som ligger til grunn for et aksjetips. Det gir deg forutsetninger til å ta mer informerte beslutninger.

Hvilke aksjetips ville jeg fulgt?

Hvis jeg måtte følge aksjetips ville jeg fulgt en modellportefølje fordi du slipper å tenke selv. Du får beskjed på faste tidspunkter når aksjer kjøpes og selges. Og vektingen er lik mellom alle aksjer. Spalter som den i Dagens Næringsliv fungerer fint, men skulle jeg velge ville jeg fulgt Paretos modellportefølje.

Les mer: Kopier modellporteføljer og slå børsen

Del innlegget
Kommentarer

Logg inn for å kommentere

Flere innlegg Eivind Berg

Sparing og investering forklart

Bli med 8500+ andre som ser forbi markedsføringen til bankene og får den informasjonen de trenger.

Herlig! Du er nå medlem.

Velkommen tilbake! Du er nå innlogget.

Herlig! Du har nå meldt deg inn på Eivind Berg.

Herlig! Sjekk eposten din for å logge inn.

Betalingsinformasjonen din ble oppdatert.

Obs! Betalingsinformasjonen ble ikke oppdatert.